Tiesitkö, miksi keskisormea näytetään?
Tiesitkö-podcastissa kaikesta kiinnostunut toimittaja ja nippelitiedon maisteri Roy Kokkonen selvittää asioita, jotka ehkä tiesit - mutta et kuitenkaan. Uudet jaksot ilmestyvät lauantaisin Podplayssa.
Finkku, keso, kansainvälinen käsimerkki – kaikki tietävät, mitä keskisormen näyttäminen tarkoittaa. Eleen sanallista vastinetta ei virallisesti ole määritelty, mutta yleensä sillä toivotetaan vastapuolta painumaan takaisin synnyinseuduilleen tai jotain muuta vastavaa. Mutta tiesitkö, miksi silloin näytetään juuri keskisormea?
Käsimerkin historia ulottuu vuosituhansien taakse antiikin Kreikkaan. Sikäläisessa korkeakulttuurissa keskisormi symboloi penistä ja nyrkissä olevat sormet kiveksiä.
Myöhemmin roomalaiset sotilaat omaksuivat tavan. Sitä oli tapana näyttää viholliselle ennen taistelua. Roomalaiset kutsuivat elettä nimellä digitus impudicus, joka tarkoittaa hävytöntä sormea.
Keskisormea heiluteltiin läpi vuosisatojen, kunnes se saapui italialaisten siirtolaisten mukana Yhdysvaltoihin. Siellä otettiin ensimmäinen valokuva, jossa joku näyttää keskisormea. Vuonna 1886 otetussa valokuvassa Boston Beaneaters -baseball-joukkueen pelaaja Old Hoss Radbourn näyttää salakavalasti käsimerkkiä kameralle.
Nykyisin keskisormen merkitys on ehkä hieman laimentunut, kun esimerkiksi rokkarit ja jotkin julkkikset ovat tehneet sen näyttämisestä lähestulkoon tavaramerkin.
Toisaalta sitä pidetään huonona käytöksenä edelleen. Esimerkiksi suomalaisbändi Blind Channelia kiellettiin sakon uhalla näyttämästä keskisormea Euroviisuissa vuonna 2021. Bändi teki kuin pyydettiin, mutta esiintyi kuitenkin keskisormet punaiseksi maalattuina.
Lue myös: Tiesitkö, että kuplamuovi keksittiin alun perin tapetiksi?
Lue myös: Tiesitkö, mikä on Suomen pisin paikannimi? Sekin kuitenkin kalpenee maailman pisimmän edessä
Lue myös: Tiesitkö, että Euroopan suurin kaupunki sijaitsee Suomessa?
Lähteet: BBC, Savon Sanomat