Vegaaninen ohratto ja hampputofu - huippukokin resepti osoittaa, ettei vegaaninen tarkoita mautonta
Huippukokki Sirly Ylläsjärvi, 35, suunnittelee Elämäni Lappi -podcastissaan jokaiselle vieraalleen reseptin, joka kuvastaa vierasta jollain tavoin. Toisen tuotantokauden avausjaksossa Ylläsjärven vieraana on Hidasta elämää -hyvinvointisivuston perustaja ja media-alan ammattilainen, Pequ Nieminen.
Ylläsjärvi kertoo käyttäneensä reseptissään kotimaisia raaka-aineita.
"Tarjoile vegeohratto fritattujen hefu-pallojen kanssa. Koristeeksi tuoretta fenkolia. Kaikenlaiset kirpeät pikkelit toimivat lisukkeena hienosti. Kokeile vaikka raitajuurta, marinoituja kirsikkatomaatteja tai pikkelöityä sipulia."
Vegaaninen ohratto
3 dl kokonaisia ohraryynejä
1 dl valkoviiniä
½ dl hernepyreetä
1 rkl persiljaa
1 tl sitruunan mehua
2 rkl kaurakermaa
Lisukkeeksi:
fenkolia ohuina viipaleina
pikkelöityä raitajuurta
Keitä ohra paketin ohjeen mukaan ja huuhtele. Laita valutettu ohra takaisin kattilaan ja lisää valkoviini. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hetki. Lisää loput raaka-aineet ja kuumenna.
Friteerattu hampputofu (Hefu)
250 g kuorittuja hampunsiemeniä
1 l vettä
1 sitruunan mehu
kourallinen tuoretta persiljaa hienonnettuna
kourallinen tuoretta basilikaa
suolaa
Laita siemenet ja vesi tehosekoittimeen, anna pyöriä 10 minuuttia. Kaada massa metallikulhoon ja laita kattilaan vettä. Aseta kulho kattilan päälle ja kypsennä seosta vesihauteessa noin puoli tuntia tai kunnes ns. hera erottuu.
Siivilöi massa karitaliinan läpi. Puristele ylimääräinen neste pois. Laita hampputofu kolmeksi tunniksi jääkaappiin painon alle.
Sekita kaikki ainekset keskenään ja pyöritä hefusta (hampputofu) pyöreitä, pieniä palloja. Friteeraa kuumassa öljyssä ja nauti heti.
Lue myös: Hirviburgeri tuo Lapin makua arkeen - ota haltuun keittiömestari Sirly Ylläsjärven resepti
Lue myös: Herkullinen rapurisotto maistuu ympäri vuoden - katso keittiömestari Sirly Ylläsjärven resepti!
Lue myös: Juustoleipä on täydellinen herkku pakkaspäiviin - katso Sirly Ylläsjärven maukas resepti