Kuva: Niko Tiainen

"Lopulta heräät hedelmöitysklinikalta" - uutuuspodcastissa avointa puhetta isyydestä

16.08.2024 08:15 - Aaro Heiskanen / aaro.heiskanen@bauermedia.fi

Nuoret aikuiset miehet -podcastissa Radio SuomiRäpin juontajat, molemmat isiä, käyvät läpi isyyttä kaikessa moninaisuudessaan.

"Kaikki muuttuu, ja mikään ei muutu."

Tämän lauseen Radio SuomiRäpin juontajat Ville Tanskanen ja Aleksi Korpijaakko ovat kuulleet useasti, esikoisia odottaessaan. Juontajakaksikko käy uudessa Nam - Nuoret aikuiset miehet -podcastsarjassaan läpi kaikkea isyyteen liittyvää. Tanskasella on kaksi lasta, Korpijaakolla yksi.

Ensimmäisessä jaksossa Tanskanen ja Korpijaakko lähtevät pohtimaan isyyteen valmistautumista. He eivät ole kokeneet isyyttä ikinä haaveeksi - tai ainakin sen sanoittaminen haaveeksi olisi outoa. Isyys on vain ollut tietynlainen henkilökohtainen oletus elämässä, että kaiken on vain ajatellut isyyden kautta. Molemmilla ajatus isyydestä on ollut pinnalla jo lapsesta asti.

Aleksi Korpijaakko (vas.) ja Ville Tanskanen juontavat Radio Suomiräpin aamua. (kuva: Niko Tiainen)

Korpijaakko joutui yllättymään lapsen saamisen vaikeudesta. Yläasteen seksuaalikasvatuksesta oli jäänyt mieleen vain pelottelut raskaaksi tulemisen helppoudesta. Todellisuus iski kuitenkin päin näköä.

- Oltiin jo pidemmän aikaa katottu kalenterista, että tuolloin aletaan yrittämään lasta. Sen prosessin oli päässä suunnitellut niin selkeästi. Sitten se vaan kesti. Lopulta heräät hedelmöityshoitoklinikalta, ja on, että niin niin, täällä sitten ollaan, Korpijaakko kertoo.

Tanskanen ymmärtää tilanteen.

- Teitä on monia, eikä se aina ole niin helppoa. että ryhdytään vaan tuumasta toimeen, Tanskanen vastaa.

Kun lapsen saaminen ei ollutkaan niin yksinkertaista, kuin Korpijaakko oli ajatellut, tunsi hän itsensä jopa tyhmäksi. Lopulta hoidot menivät kuitenkin nopeasti ohi yhtenä elämänvaiheena.

- En mä osaa edes sitä määrittää. Oltaisiinkohan me joku vuosi oltu hoidoissa? Korpijaakko muistelee.

Tanskanen näkee asiassa kuitenkin myös valoisan puolen.

- Sullakin, kun on se tilanne, että ollaan hedelmöityshoidoissa, niin silloin ainakin ollaan varmoja, että nyt se mukula halutaan.

Korpijaakko vastaa asiaan myötäillen.

- Tuota olen kavereillekin selittänyt, että se on ihan erilaista, kun pyörii vuoden siellä hedelmöityshoidoissa ja maksaa siitä.

Maksujen lisäksi hedelmöityshoidoissa painoi häpeä ja pelko epäonnistumisista. Vuoden aikana ehti käydä läpi varmasti enemmän tunteita, kuin jos lapsen olisi saanut saman tien. Lopulta kun raskaudelle näytettiin vihreää valoa, oli tunnelma katossa.

Myös itse raskaus herätti vastaavia pelkotiloja epäonnistumisesta, vaikka juontajat eivät itse raskaana olleetkaan. Kuitenkin uudet ympäristöt sairaaloissa sekä tilanteet, joissa asiat eivät menneet juuri kuin niiden luuli kuuluvan mennä, aiheuttivat harmaita hiuksia.

Raskausajasta löytää kuitenkin myös huumoria, kuten Korpijaakko ensimmäisissä ultraäänitutkimuksissa.

- Semmonen alien-katkarapu, Korpijaakko kuvailee naurahdellen ensimmäisiä ultraäänikuvia.

NAM-podcastin löydät nyt Podplaystä.

Radio SuomiRäp, Iskelmä, Radio Nova sekä Voice.fi ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Miten Dj Pexi sai alkunsa? Pekka Haavisto paljastaa

Lue myös: Suomalaisjuontaja päihteettömyydestään: 'Tähän astisen elämäni ehdottomasti paras päätös'

Lue myös: Tubettaja Pinja Sanaksenahon kiusaaminen alkoi "SinäTuubaPaska"-videoista - tiedätkö, mistä on kyse?

Kilpailut

Uusimmat