Kuva: Shutterstock

'Tämä on todellinen painajainen' - töissä olleet toimittajat muistelevat Estonian uppoamista

28.09.2024 10:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Pohjoismaiden katastrofaalisimmassa meriturmassa kuoli yli 800 henkeä.

Kohtalokas tapaturma järkytti suomalaisia 30 vuotta sitten, kun autolautta Estonia upposi 28. syyskuuta 1994.

Auran Aaltojen toimittaja Ville Klami haastatteli toimittajia, jotka olivat työvuorossa tuona aamuna. Silloinen Auran Aaltojen päätoimittaja Riitta Monto ja tuolloin Auran Aaltojen aamujuontajana työskennellyt Tarja Laitinen kertovat uusimmassa Turku podcastin jaksossa, miten he seurasivat tilanteen kehittymistä hetki hetkeltä. Jaksossa kuullaan alkuperäisiä pätkiä aamun radiolähetyksestä 30 vuoden takaa. Laitinen tunnettiin tuolloin nimellä Oinonen, jolla häneen myös jaksossa viitataan.

Nykyään tietoa on tarjolla jatkuvasti, sillä maailma aukenee useimpien taskusta löytyvän älypuhelimen avulla sekunneissa. Vuosikymmeniä sitten tilanne oli toinen ja mantereella toimineet toimittajat olivatkin erilaisten viranomaistiedotteiden varassa.

Laitinen muistaa lukeneensa aamuvarhaisella STT:n printtitiedotteen yön tapahtumista.

– Ajattelin, että tälläinenhän ei ole mahdollista. Eihän laiva uppoa.

– Tajusin, että tästä en muuten selviä yksin. Nyt tarvitaan apujoukkoja studioon ja paljon, Laitinen muistelee varhaisaamua.

Kun suomalaismedia alkoi saamaan yhteyden pelastustoimesta vastaaviin tahoihin, oli pahin tapahtunut jo tunteja aiemmin. Aamun tunnelmia parhaiten kuvaa Laitisen kysymys Turun meripelastuskeskuksen esikuntaupseeri Heikki Himaselle.

– Tämä on todellinen painajainen, eikö totta? Laitinen kysyy puhelinhaastattelun päätteeksi.

– No se on juuri sitä, kuuluu Himasen vastaus.

Turusta muodostui tapahtumien kannalta tärkeä paikka, koska turma sattui noin 100 kilometrin päässä Turun saaristossa. Sekä Monto että Laitinen muistelevat seuraavien päivien olleen kaoottisia. Turun yliopistolliselle keskussairaalalle rynni toimittajia Ruotsista ja muualta ulkomailta yrittäessään päästä haastattelemaan pelastautuneita. Turun poliisilaitoksella järjestettiin tiedotustilaisuuksia useana päivänä.

Meriturmassa kuoli kaiken kaikkiaan reilusti yli 800 henkilöä, joihin lukeutui niin miehiä kuin naisia, aina vauvasta vanhuksiin. Suurin osa uhreista oli ruotsalaisia ja virolaisia. Joukossa oli myös suomalaisia.

– Todella monta vuotta, aina kun helikopteri lensi Turun yllä niin palautui mieleen se, että helikopterit kuljettivat vainajia, Monto muistelee tapaturman jälkeisiä aikoja.

Nykyään Monto työskentelee Turun yliopistossa työelämäprofessorina, Laitinen Yle Joensuun toimittajana.

Turku podcastin erikoisjakson kuulet täältä.

Lue myös: Lapsia ja nuoria kuollut liikenteessä edellisvuotta enemmän

Auran Aallot, Voice.fi, Iskelmä ja Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa. 

Kilpailut

Uusimmat