Kuva: Niko Tiainen

Miss Suomi Matilda Wirtavuori sairastui nuorena syömishäiriöön: 'Valehtelin äidille aivan hirveästi'

13.10.2024 18:15 - Vilma Toikka / vilma.toikka@bauermedia.fi

Wirtavuori kertoo olleensa tyytymätön itseensä.

Hallitseva Miss Suomi Matilda Wirtavuori, 24, kertoo Esko Eerikäisen Sunnuntaibrunssi-podcastissa anoreksiasta, joka varjosti hänen nuoruuttaan.

Wirtavuori oli 17-vuotias sairastuessaan anoreksiaan. Hän kertoo, että kaikki sai alkunsa, kun hän oli tuntenut pitkään tyytymättömyyttä itseensä ja omaan kehoonsa.

- Sain joululahjaksi kuntosali- ja ruokaohjelman. Aloin noudattamaan sitä hyvin säntillisesti, kun olen kunniahimoinen perfektionisti ja, koska ohjelma ei ollut täysin minulle räätälöity niin sitten hyvin nopeasti paino tippui.

- Se aliravitsemustila ja fyysinen terveydentila laukasi sen anoreksian ja sen, että mieli alkoi myös vääristämään asioita, Wirtavuori sanoo.

Wirtavuori ymmärsi, että hän ei voi enää noudattaa kyseistä ohjelmaa sen liian vähäisen ruoka- ja liikuntamäärän takia, mutta tavasta oli vaikea päästää irti. Hän kertookin luoneensa itselleen sääntöjä joiden mukaan hän eli. 

- Siinä oli paljon pelaamista sen kanssa, että jos syön tänään tällaista niin pitää liikkua näin. Se oli koko ajan matematiikkaa mitä kävin itseni kanssa, ruoan ja liikunnan tasapainosta ja se kaikki liitty kehoon.

- Syömishäiriöön liittyy paljon aikatauluihin ja uneen liittyviä sääntöjä. Se on tosi kurinalainen sairaus.

Wirtavuoren mukaan sairaus eteni ja aiheutti myös monenlaisia fyysisiä oireita.

- Fyysisesti se alkoi vaikuttaa sydämen toimintaan. Leposyke alkoi olla aika matala, maksa-arvot alkoivat nousta. Sain aliravitsemustilan korjattua ennen kuin jouduin niin huonoon tilaan, mikä olisi johtanut sairaalaan.

Perhe puuttui peliin

Wirtavuoren äiti huomasi jo aikaisessa vaiheessa, että Matildalla ei ole kaikki hyvin. Matilda oli käynyt myös kouluterveydenhoitajalla, joka oli todennut kyseessä olevan syömishäiriö.

- Kyllä mä äidille heti sanoin ja hän tiesi, mutta onhan se tosi vaikea vanhemmille ja läheisille kohdata, kun tulee uusi diagnoosi yhtäkkiä ja se saattaa olla täysin vieras asia.

Wirtavuori sanoo, että vanhempien saattaa olla haastavaa nähdä realistista kuvaa siitä, miten syömishäiriötä sairastavalla oikeasti menee, koska sairauteen liittyy niin paljon valehtelua.

- Valehtelin äidille aivan hirveästi, vaikka vannon rehellisyyden puolesta. En normaalisti valehtele, varsinkaan äidille, joka on rakkain ihminen tässä maailmassa. 

- Sanoin äidille, että kaikki on hyvin, olen syönyt ja en liiku. Todellisuudessa kävin lukion kuntosalilla kaikki hyppytunnit.

Lopulta, kun Wirtavuori ei pystynyt itse tekemään mitään tervehtymisensä eteen, äiti joutui tarttumaan asiaan kontrollin kautta. 

- Äidin piti katsoa joka ikinen ruoka mitä pistin suustani alas, että onhan se tarpeeksi. Koulusta lähetin äidille kuvia mitä syön. Kohdallani se kovempi kontrolli oli se mikä auttoi. 

Wirtavuori muistuttaa, että syömishäiriötä sairastava on tärkeä kohdata lempeästi, eikä missään nimessä arvostelevasti tai syyllistävästi, sillä emotionaalin tuki on tärkeä.

Hän kertoo nyt voivansa hyvin ja tervehtyneensä syömishäiriöstä.

- Voin tällä hetkellä paremmin kuin koskaan. Paremmin kuin ennen sairastumista. Mulla on tällä hetkellä tosi terve ruoka- ja liikuntasuhde sekä kehosuhde. Se on pitkän työnteon tulosta.

Wirtavuoren haastattelun voit kuunnella kokonaisuudessaan alta. Jos linkki ei näy, löydät haastattelun myös täältä.

Lue myös: Erika Vikman hyvinvoinnistaan: 'Joskus tuntuu, että oon ihan sekoamispisteessä'

Lue myös: Gwyneth Paltrow palaa valkokankaalle vuosien tauon jälkeen - syy yllättää

Lue myös: Suosittu komediasarja jatkuu ensi kuussa

Voice.fi ja Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat