Kuva: Fotolia

Paakkuja, runsasta vuotoa ja epäsäännöllisyyttä - gynekologi vastaa, ovatko kuukautisesi normaalit

17.07.2016 16:15 - Tiina Svensk

Vaikka jokakuukautinen vuoto on useimmille naisista täysin tuttua, herättää se myös paljon kysymyksiä.

Kivut, mielialan vaihtelut ja turvonnut olotilat ovat varmasti monelle naiselle kuukautisten aiheuttamia tuttuja vaivoja. Vaikka hormonien heittelyn ja PMS-oireiden hallinnan kanssa on jo tarpeeksi työtä, saattaa itse vuoto herättää vielä lisää päänvaivaa.

Vuodossa muutakin kuin verta

SELF -sivusto haastatteli gynekologia, joka kertoi, mistä kaikesta kuukautisvuoto muodostuu. Vaikka vuoto näyttääkin vereltä, tulee mukana paljon muutakin. Kuukautiskierron aikana kohdun limakalvo nimittäin kasvaa ollakseen valmis vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun.

Jos kohtu ei kuitenkaan saa hedelmöittynyttä munasolua, hormonitasapainomme putoaa ja limakalvo vuotaa pois. Runsas vuoto on aivan normaalia, ja vuodon mukana saattaa tulla myös tummia paakkuja.

Paakkuinen vuoto on normaalia

Kehomme muodostaa luonnostaan ainetta, joka estää vertamme hyytymästä paakuiksi. Jos kuukautisvuoto on kuitenkin erittäin runsasta - kuten se yleensä ensimmäisinä vuotopäivinä on - aine ei ehdi vaikuttaa koko vuotoon.

Gynekologi Maureen Whelihan kertookin SELFille, että hyytymät vuodossa ovat hyvä asia:

- Kerron naisille, että se on hyvä merkki. Keho yrittää vastata lisääntyneeseen verenvuotoon hidastamalla sitä, Whelihan vakuuttaa.

Ehkäisy vaikuttaa vuotoon

Jos käytät hormonaalista ehkäisyä, se vaikuttaa luonnollisesti myös kuukautisvuotoosi:

- Kun lisäät synteettisiä hormoneja kehoosi, muuttuu kehosi luonnollinen hormonitoiminta. Hormonaaliset muutokset, jotka normaalisti tapahtuisivat kierron yhteydessä, eivät tapahdu hormonaalisen ehkäisyn takia, Whelihan selittää.

Sen vuoksi kohdun limakalvo saattaa olla ohuempi tai sitä ei muodostu välttämättä lainkaan. Ehkäisypillereiden takia kuukautisvuoto saattaa siis vähentyä merkittävästi, muuttua epäsäännölliseksi tai jäädä jopa kokonaan pois.

Lue myös: Kuinka kuukautiskierto vaikuttaa oloosi? Hormonien synnyttämät oireet muuttuvat viikoittain

Lähde: SELF

Kilpailut

Uusimmat