Kuva: Fotolia

Harkitsetko avointa suhdetta? Kysy itseltäsi 4 ratkaisevaa kysymystä ensin

28.06.2017 20:45 - Emmi Moilanen

Kun harkitsee avoimeen suhteeseen ryhtymistä on hyvä varmistua siitä, saako vahvoja tunteita syntyä myös muita kuin ensisijaista seurustelukumppaniaan kohtaan.

Kirjoitimme aikaisemmin pariskunnasta, jonka osapuolet paljastivat, millaista on elää avoimessa parisuhteessa. Suhde lähensi heitä enemmän, kuin he etukäteen osasivat kuvitella.

Avoimeen suhteeseen ryhtyminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Women's Health kysyi filosofian tohtori Elisabeth Sheffiltä, mitkä tärkeät kysymykset tulisi selvittää itselleen ennen avoimeen suhteeseen ryhtymistä.

Mitä ”avoin” tarkoittaa sinulle?

Sheff toteaa, että termi on hyvin häilyvä ja sen määritelmä riippuukin täysin avointa suhdetta harkitsevan pariskunnan kummastakin osapuolesta. Toiset parit kokevat avoimen suhteen rajat eri tavalla kuin toiset. On olemassa esimerkiksi parinvaihtoa, jolloin pariskunnat voivat vaihtaa seksikumppaneita keskenään. Polyamorisissa suhteissa puolestaan voidaan esimerkiksi elää parisuhteessa useamman, kuin yhden kumppanin kanssa.

Avoimessa parisuhteessa elävät voivat sallia toisilleen myös satunnaiset seksisuhteet parisuhteen ulkopuolisten henkilöiden kanssa, vaikka olisivatkin muuten sitoutuneet elämään vakaassa parisuhteessa toistensa kanssa. Keskustelkaa siis kumppanisi kanssa tarkasti siitä, mitä avoimen määritelmä juuri teille tarkoittaa.

Pystytkö jakamaan parisuhteesi?

Sheff kertoo, että jokaisen avointa suhdetta harkitsevan tulisi kysyä itseltään: ”Miellyttääkö minua idea kumppanin jakamisesta myös muiden kanssa? Jos kyllä, niin missä määrin?”

Jos tiedät jo valmiiksi olevasi taipuvainen mustasukkaisuuteen, on mahdollista, että saatat kokea kumppanisi suhteet ja seksuaaliset kanssakäymiset muiden ihmisten kanssa rankaksi.

Mitkä ovat ohjenuoranne?

Ennen avointa suhdetta on tärkeää, että yhteiset pelisäännöt sovitaan hyvissä ajoin ennen suhteeseen ryhtymistä. Sheff toteaa, että jokainen suhde on erilainen ja se, mikä toimii muiden kohdalla, ei ole välttämättä oikea toimintatapa juuri teille. Osa avoimessa suhteessa elävistä pariskunnista noudattaa ”tieto lisää tuskaa” periaatetta. Toiset taas haluavat olla erittäin tarkasti tietoisia siitä, keiden kanssa seurustelukumppani on viettänyt aikaa ja mitä he ovat tehneet keskenään.

Onko esimerkiksi vahvojen tunnesiteiden syntyminen muita ihmisiä kohtaan sallittua vai jäävätkö suhteet pelkästään fyysiselle tasolle? Sheff huomauttaa, että myös ehkäisy on asia, joka on tärkeä huomioida silloin, jos seksiä harrastaa myös muun kuin ensisijaisen seurustelukumppaninsa kanssa.

Siedätkö muutoksia?

Kuten missä tahansa muussakin parisuhteessa, myös avoimissa suhteissa tulee vastaan ylä- ja alamäkiä. Avoimeen suhteeseen liittyy monesti useita osapuolia, joten on mahdollista, etteivät asiat mene aina alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Vahvoja tunnesiteitä saattaa syntyä muidenkin, kun ensisijaisen kumppanisi kanssa. Tämä voi saada olon hämmentyneeksi ja muuttaa avointa suhdettanne suuntaan, jota ette aluksi tulleet edes ajatelleeksi.

Sheff tiivistää, ettei ole olemassa vääriä tai oikeita tapoja toimia avoimessa parisuhteessa. On kuitenkin tärkeää olla kumppanin kanssa samalla sivulla siitä, mitkä ovat yhteiset pelisääntönne ja ne rajat, joita ei saa ylittää. Tällöin Sheffin mukaan avoimella suhteella on hyvät todennäköisyydet onnistua.

Lue myös: Millaista on elää avoimessa suhteessa? - "Nauroimme yhdessä, kun erosin poikaystävästäni"

Lue myös: Yksi yhteinen piirre tekee parisuhteesta kestävän - voitko samaistua?

Lähde: Women’s Health

Kilpailut

Uusimmat