Miten deittisovellukset vaikuttavat mielenterveyteen? Asiantuntijan lausunnot ovat karua kuultavaa
Kännyköiden deittisovelluksilla on kiistattoman hyvä tarkoitus – saattaa seuraa hakevia, toisilleen sopivia ihmisiä yhteen. Täydellisessä maailmassa kenelläkään ei siis olisi pahaa sanaa sanottavana Tinderin kaltaisista sovelluksista, mutta sovellusten muokkaama deittailumaailma on kaukana täydellisestä. Nettideittailulla on monia lieveilmiöitä, jotka voivat pahimmillaan heikentää ihmisten mielenterveyttä. Elite Daily -sivusto on kysynyt mielenterveyden asiantuntijoilta, mitä haittaa deittisovellusten käyttämisestä voi ihmisen henkiselle hyvinvoinnille olla.
Lisääntynyt ahdistuneisuus ja masennus
Deittisovelluksissa altistuu torjutuksi tulemiselle. Pahimmillaan torjuminen tapahtuu ”ghostaamisen” kautta, eli siten, että toinen osapuoli yhtäkkiä lakkaa vastaamasta viesteihin ja katoaa tyystin toisen elämästä. Kun ikäviä torjutuksi tulemisen kokemuksia kasautuu useampia, alkaa nettideittailija helposti tulla kyynisemmäksi ja alkaa epäillä omaa kelpaavuuttaan. Terapeutti ja deittailuasiantuntija Anita Chlipala sanoo, että hän on nähnyt asiakkaissaan enemmän ahdistuneisuutta ja masennusta, jos he ovat käyttäneet deittailusovelluksia.
Huonontunut itsetunto
Jatkuvat pettymykset deittailussa menevät helposti ihon alle ja vaikuttavat seuraa etsivän ihmisen itsetuntoon.
- Asiakkainani on ollut sinkkuja, joiden itsetunnolle nettideittailu on tehnyt kolauksen. He miettivät, mikä heissä on vikana ja he ovat luoneet ympärilleen suojamuurin, koska heitä on satutettu niin monta kertaa, Chlipala sanoo.
Voi vaikuttaa myös parisuhteisiin
Deittisovellusten olemassaolo voi muuttaa ihmisten käytöstä paitsi sinkkumarkkinoilla, myös parisuhteissa. Ihmiset saattavat nähdä vähemmän vaivaa parisuhteen ongelmien ratkaisemiseksi, kun deittisovelluksissa pääsee nopeasti tutustumaan kymmeniin uusiin ihmisiin, jos suhde katkeaa.
- On ongelmallista, jos suhteessa antaa liian helposti periksi tai ajattelee, että parempi kumppani on vain yhden pyyhkäisyn päässä, Chlipala sanoo.
Miten välttyä haitoilta?
Nettideittailu ei tietenkään ole yksinomaan haitallista sinkkujen hyvinvoinnille, vaan se voi parhaimmillaan tuoda paljon jännitystä, nautintoa ja iloa elämään – kuten myös sen toivotun parisuhteen. Miten nettideittailusta sitten voisi saada myönteisemmän kokemuksen? Psykologi Jennifer B. Rhodes kehottaa deittailijoita olemaan treffitilanteissa läsnä hetkessä. Hän myös muistuttaa, että deittisovellukset itsessään eivät aiheuta ongelmia, vaan se, miten ihmiset niitä käyttävät.
Chlipala haluaa sinkkujen olevan armollisia itselleen.
- On tärkeää, että sinkut eivät ota deittailua itseensä. Tiedän, että se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta on niin monia mahdollisia syitä sille, miksi joku ei halua nähdä toista enää. Se ei tarkoita, etteikö deittailija olisi arvokas tai mahtava tyyppi, Chlipala sanoo.
Lue myös: Ryhmäkuvat ja vessaselfiet – yleisimmät mokat deittiprofiileissa koottiin yhteen
Lähde: Elite Daily