Alkoiko vanha suola janottaa? Asiat, jotka kannattaa huomioida ennen yhteenpaluuta eksän kanssa
Kun kumppanista tulee eksä, moni usein ajattelee, ettei yhteenpaluu ole enää ikinä vaihtoehto saati järkevää. Onhan sille kuitenkin aina syy, miksi ylipäätäänsä henkilöstä tuli eksä.
Toisen mahdollisuuden antaminen eksälle ei välttämättä ole kuitenkaan tuhoon tuomittu päätös.
Kun yhteen palaaminen on tarkkaan harkittua, eikä eroon johtanutta ongelmaa enää ole, niin on huomattavasti helpompaa rakentaa parisuhdetta uudelleen eksän kanssa. Siksi onkin hyvä pohtia muutamia asioita, ennen kuin valitsee eksänsä muiden kumppaniehdokkaiden sijaan.
Avioliitto- ja perheterapeutti David Klow, filosofian tohtori Terri Orbuch sekä kliininen psykologi Chloe Carmichael listasivat asioita, joita kannattaa huomioida ennen yhteenpaluuta ja näistä Voice.fi valitsi 5 parasta. Kyseisistä vinkeistä saattaa olla apua, kun arvuuttelet, että kannattaako eksäsi kanssa palata yhteen vai ei.
Edetkää hitaasti
Kun vanhat tunteet yhtäkkiä roihahtavat, on helppo vain siirtyä makuuhuoneen puolelle harrastamaan intohimoista seksiä eksän kanssa, jolle sinun kehosi on jo täysin tuttu. Mutta ennen kuin etenette liian nopeasti ja liian pitkälle, niin pysähtykää hetkeksi ja keskustelkaa muun muassa seuraavista asioista.
Käykää läpi syyt, miksi haluatte palata yhteen: Jos haluat palata eksäsi kanssa yhteen vain, koska kukaan muu ei ole toistaiseksi ollut parempi petipuuhissa, niin se ei ole tarpeeksi hyvä syy. Siksi kannattaa keskustella avoimesti nykyisistä tunteistanne toisianne kohtaan ja pohtia esimerkiksi, että miten paljon uskotte teidän yhteiseen tulevaisuuteenne. Jos kumpikaan teistä ei usko sen mahdollisuuteen lainkaan, vaan haluatte toisistanne vain hetkellistä nautintoa, niin kannattaa sitten pitää suhteenne ainoastaan sillä tasolla.
Keskustelkaa suhteenne aiemmista ongelmista: Jos ette keskustele lainkaan siitä, mikä suhteessanne meni alun perin pieleen, niin tulette todennäköisesti kohtaamaan ne samat asiat uudestaan. Siksi on hyvä keskustella asiallisesti kyseisistä ongelmista ajoissa ja sopia, miten voisitte välttää niitä jatkossa. Carmichael myös kehottaa huomioimaan, että mikäli eksäsi haluaa vain lakaista vanhat ongelmat maton alle keskustelematta niistä lainkaan, ei ole välttämättä hyvä idea pohtia yhteenpaluuta sen enempää.
Rakentakaa luottamus uudestaan: Mikäli erositte luottamuspulan takia, tai koska toinen teistä ei ollut lojaali, niin on hyvä käydä syvällinen luottamuskeskustelu. Eli keskusteluhetki, jossa kerrotte toisillenne, mitä sitoutuminen teille merkitsee ja missä menee pettämisen raja. Tällaisia asioita on ylipäätänsä hyvä pohtia ennen kuin etenee keneenkään kanssa parisuhteeseen.
Pohdi, onko tämä mitä oikeasti haluat
On hyvä pohtia itseksesi, että mitä sinä tarvitset ollaksesi onnellinen niin parisuhteessa kuin yleisesti elämässäsi. Pohdi myös, millaiset odotukset sinulla on parisuhteelta ja millaisia piirteitä toivoisit kumppaniltasi. Muista olla itsellesi rehellinen ja kuunnella sydäntäsi. Kyse on kuitenkin myös sinun onnellisuudestasi.
Mikäli eksästäsi puuttuu jokin olennainen listaamasi asia tai piirre, niin kannattaa suosiolla hyväksyä, ettei hän ole sinulle edelleenkään sopiva kumppani.
Ole valmis antamaan anteeksi
Jos eksäsi satutti sinua suhteenne aikana tunteellisesti tai mentaalisesti, niin sinun täytyy pystyä antamaan se hänelle anteeksi, mikäli suunnittelet yhteenpaluuta. Muuten tuot vanhat kaunasi jatkuvasti esille, kun olet allapäin tai vihainen.
Chloe korostaa, että on täysin normaalia, että entinen parisuhteenne on jättänyt sinuun mentaalisia arpia, mutta juuri niistä sinun täytyy keskustella eksäsi kanssa ennen kuin teette lopullisen päätöksen yhteen palaamisesta. Mikäli eksäsi ei ole valmis keskustelemaan kokemuksistasi tai et kykene itse antamaan hänelle anteeksi, niin ei kannata välttämättä antaa suhteellenne uutta mahdollisuutta.
Muista, että hän on edelleen se sama ihminen
Toki ihmiset muuttuvat, mutta moni pysyy kuitenkin enimmäkseen samanlaisena. Klowin mukaan on itse asiassa hyvin yleistä, että pariskunta palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa, joihin he olivat tottuneet aikaisemmin.
Älä siis oleta, että kaikki tulisi olemaan täysin erilaista, vaikka olettekin tutustuneet toisiinne uudestaan ja aloittaneet kaiken puhtaalta pöydältä. Ärsytti sinua sitten hänen laiskuutensa, puhumattomuutensa tai se, että hän jätti vessanpöntön kannen ylös, niin tulet hyvin todennäköisesti kohtaamaan ne samat asiat uudestaan. Varmista siis, että olet siitä huolimatta valmis panostamaan suhteeseenne ja hyväksymään hänen pinttyneet piirteensä ja tapansa.
Älä oleta, että läheisesi yhtyvät valintaasi
Vaikka olisitkin jo tehnyt kaikki yllä mainitut asiat eksäsi kanssa ja olette valmiita antamaan suhteellenne toisen mahdollisuuden, se ei tarkoita, että läheisesi olisivat yhtä hyväksyväisiä.
He saattavat edelleen suhtautua eksääsi negatiivisesti, koska olet varmasti kertonut heille paljon huonoja asioita hänestä joko parisuhteenne aikana tai eronne jälkeen. Siksi läheisesi saattavat nostaa vanhat ongelmanne esiin, kun ilmoitat heille teidän yhteen palaamisesta. Jos ja kun näin tapahtuu, on hyvä muistaa, että heillä on taustallaan kaunis aikomus, eli he haluavat vain sinulle parasta.
Orbuch suositteleekin sinua reagoimaan heidän huoliinsa seuraavanlaisella ajattelutavalla: ”Kuulen huolenne, ymmärrän ne ja kunnioitan sitä, että kerroitte minulle ajatuksenne”. Kun olet sanonut kyseiset asiat ääneen, voit kertoa heille, miten päädyitte eksänne kanssa palaamaan yhteen, sekä miten te molemmat olette muuttuneet eronne jälkeen.
Ja vaikka et saisi läheisiltäsi koskaan 100 prosenttista hyväksyntää, niin on kuitenkin tärkeää, että te uskotte eksäsi kanssa yhteiseen tulevaisuuteenne ja olette jo sopineet keinot sen saavuttamiseen.
Lue myös: Onko sinulla epärealistiset odotukset parisuhteelta? Moni haluaa kumppanin osaavan mahdottoman kyvyn
Lue myös: Kuinka riidellä oikealla tavalla? Moni sortuu kiistellessään pahimpaan virheeseen
Lähteet: Women's Health Magazine