Morsian, tämän takia sinulla pitää olla jotain uutta, vanhaa, sinistä ja lainattua!
Helsinkiläisen Kaunis morsian -morsiusliikkeen kauppias Kirsi Korenius kertoo Voicelle, että kyseisen lorun perinne on lähtöisin viktoriaanisesta Englannista vuosilta 1800 - 1840.
- Nämä tarinat ottivat häissä merkityksen joskus 1860 - 1880-luvulla, ja ne pikkuhiljaa siirtyivät Suomeen ehkä Saksan kautta, mistä tuli tämä valkoisen puvun käytäntökin, Korenius valaisee.
Koreniuksen mukaan tämän "lorun" suosio on pysynyt suurena vuosien saatossa. Suomessa on aikoinaan ollut paljonkin erilaisia riittejä morsiamille, mutta tämä kyseinen on ollut niistä pysyvin.
- Tästä puhutaan aina, tästä kysytään aina ja ollaan kiinnostuneita. Sanoisin, että jokaisissa häissä on tämä loru mukana. Tämä on niin hyvä, koska tämä ei ole vanhanaikainen, Korenius jatkaa.
Jotain uutta:
- Uusi tässä lorussa tarkoittaa sitä, että morsian astuu uuteen onnelaan. Se on optimismia kaikkeen uuteen elämässä, mitä on edessäpäin tulossa ja kaikkeen tulevaan.
Jotain vanhaa:
- Vanha oli sidos siihen perheeseen ja sukuun, mistä morsian oli lähtöisin, sen kunnioitusta. Sen takia lorussa sanottiin vanha, ja annettiin jotain vanhaa mukaan.
Jotain sinistä:
- Sininen on henkinen väri, joka suojelee morsianta ja antaa uskollisuutta. Se on ikuisen rakkauden vertauskuva, ja se suojaa myös pahalta tulevassa. Siksi lorussa oli aina oltava sininen mukana.
Jotain lainattua:
- Jotain lainattua on vähän sama kuin jotain vanhaa. Lainattu tulee mieluummin avioliitossa elävältä ihmiseltä. Se voi olla lahja, koru tai huntu, edelleenkin usein äidiltä tai tädiltä joltain saatu. Se tarkoittaa myös katkeamatonta sidosta siihen vanhaan perheeseen ja siihen kunnioitukseen. Se tuo hyvää onnea kantajalleen eli uudelle morsiamelle, nuorelle ihmisille, joka lähtee kotoa.