Kasvata lapsesi viisaaksi, näin se onnistuu!

23.08.2012 22:45 - Heli Thoren

Tutkimus: 49 % fiksuudesta on geneettistä ja 51 % stimulaatiota. Näin voit kasvattaa jälkikasvustasi viisaan:

Huippumenestyneen Apple-yrityksen edesmennyt nokka Steve Jobs sai aivotreeniä jo pienenä poikana. Hänen adoptioisänsä opetti pojalleen ydinfysiikkaa. Saattaa kuulostaa turhan kunnianhimoiselta. Tutkijat ovat kuitenkin osoittaneet, että vain 49 % ihmisen fiksuudesta on geneettistä. Näin ollen voimme opetella viisaiksi.

- Monesti virheellisesti ajatellaan, että fiksut lapset syntyvät fiksuina. Voimme kuitenkin kannustaa lasta oppimaan sitä kautta, että lapsi itse innostuu aiheesta, Michelle Rhee, StudentFirst -järjestön perustaja selventää.

Tue lapsen kehitystä ja oppimista näin:

1. Kysele kysymyksiä

 Kysy lapsesi mielipidettä ja anna hänen osallistua arkipäivän päätöksiin. "Mitä jos kävisimme tuolla jäätelöllä?" -kysymys on pieni ja arkinen, mutta saa aikaan tunteen, että lapsi voi vaikuttaa elämään. Kyseleminen kannattaa aloittaa jo hyvin pienen lapsen kanssa. Vaikka lapsi ei vielä ymmärtäisi, mistä on kyse, hän alkaa pikku hiljaa hahmottaa, mistä puhut.

2. Lue lapselle

Monet tutkimukset osoittavat, että lapselle lukeminen helpottaa koulussa opiskelemista. Satukirjojen lukeminen kannattaa siis jo pienestä pitäen.

- Lukeminen stimuloi aivoja ja rakentaa tietämystä ja näkemystä maailmasta jo hyvin pienelle lapselle, Kim Davenport Jumpstart-järjestöstä vakuuttaa.

3. Kiitä onnistumisista

Lasta kannattaa kehua silloin, kun sille on aihetta. Monesti lapsia kehutaan maailman parhaiksi kaikessa, mitä he tekevät. Kun he aloittavat koulun ja huomaavat, etteivät piirräkään luokkatovereita kummemmin, he ihmettelevät, että mikä menee vikaan. Lapset, keitä kannustetaan, kun he ovat ratkaisseet jonkin ongelman, menestyvät koulussa paremmin kuin he, kenelle hoetaan, että he ovat todella fiksuja. Ei välttämättä kannata hehkuttaa jälkikasvulle, että "olette tähtiä". Kannustaminen kannattaa ajoittaa hetkiin, kun siihen on jotain aihetta. Erityisen paljon kannustusta lapsi tarvitsee silloin, kun jokin ei luonnistu: "Anna mennä, pärjäät kyllä."  -kannustukset valavat luottamusta omiin kykyihin. Näin lapset oppivat myös sinnikkäiksi, eivätkä saa epärealistisia odotuksia taidoistaan.

4. Kannusta uteliaisuuteen

Päiväkoti-ikäiset lapset kysyvät paljon kysymyksiä ja ovat luonnostaan uteliaita. Monesti lapset kadottavat uteliaisuutensa, kun he kasvavat. Paras tapa kannustaa uteliaisuuteen, on olla itse kiinnostunut lapsen elämästä.

- Kysele hänen leikeistään ja lempihahmoistaan kysymyksiä. Ja kuuntele huolella, mitä lapsi vastaa. Näin lapsikin oppii vanhemman tavoin uteliaaksi, Kimberly Brenneman Rutgers Universityn National Institutesta kertoo.

5. Opeta arjessa

Sen sijaan, että vain huutaisit lapselle: " Katso tuulimylly!", kysy myös, tietääkö hän, mitä tuulimyllyt tekevät. Käykää yhdessä läpi erilaisia oppimisen aiheita tavallisessa arjessa. Pikku hiljaa lapsen tietotaito kasvaa. Samalla kasvaa myös kiinnostus asioihin. Jo tavallinen ruokakaupassa käynti voi opettaa lapselle monia asioita. Käykää läpi erikoisten hedelmien nimiä ja katsokaa, mitä kalalajeja löytyy kalatiskiltä. Näin jo pelkästään sanavarasto kehittyy. Lapsen osallistaminen elämään voi näkyä myös siinä, että hän saa olla apuna kaupassa mahdollisimman monella tavalla.

Lähde: Parenting-lehti

Kilpailut

Uusimmat