Analysoitko asioita liikaa? Testaa yhdeksän kohdan avulla
Moni ihminen tietää, miltä tuntuu, kun asioita pohtii niin paljon, että pää tuntuu räjähtävän. Ylianalysoiminen on usein piinaavaa - ja erityisesti tietyt tilanteet ovat sellaisia, jossa asioiden pohtiminen lähtee käsistä.
Lue seuraavat kohdat ja jos löydät niistä itsesi, voit kenties pyrkiä levollisempaan mieleen analysoimisen sijasta.
1. Tekstiviestit
On todella tuskaisaa odottaa ja odottaa vastausta viestiin, on sen sitten lähettänyt Facebookissa tai tekstiviestitse. Ylianalysoija alkaa miettiä välittömästi vastaamisajan venyessä, onko hänen kirjoittamassaan viestissä ollut jotain vikaa, ja onko hän sillä onnistunut loukkaamaan vastaanottajaa.
2. Kertaaminen
Varsinkaan, jos toinen ei vastaa viestiin, jonka ylianalysoija on hänelle lähettänyt, saattaa hän lukea viestinsä uudelleen ja uudelleen ja miettiä, mikä siinä olisi saattanut toista loukata.
3. Päätösten tekeminen
Päätösten tekeminen - varsinkaan yhtään isompien - on vaikeaa ylianalysoijalle. Hän miettii jokaista päätöstään jokaisesta mahdollisesta kulmasta ja on lopulta aivan sekaisin siitä, mikä hänelle olisi parasta.
4. Vastausviestit
Jos ylianalysoijan haluaa tehdä hulluksi, kannattaa hänen viesteihinsä vastata yhdellä sanalla ja ilman hymiöitä. Tämä saa ylianalysoijan hyppimään seiniä pitkin, sillä lyhyt vastaus voi tarkoittaa - tai olla tarkoittamatta - niin montaa eri asiaa.
5. Elokuvat ja kirjat
Elokuvat ja kirjat, joiden loppu jää epäselväksi, ärsyttävät ylianalyyttista ihmistä. Yliajattelija saattaa jäädä pohtimaan, mitä lopun jälkeen oikeasti tapahtui - ja miettiä sitä todella, todella pitkään.
6. Ystävät
Moni ylianalysoijan ystävä on jo täysin kyllästynyt analysoimaan viestejä, tervehdyksiä sekä viestien vastauksien kestoaikaa, sillä muille ne eivät ole läheskään yhtä kiehtovia tai piinaavia kuin itse yliajattelijalle.
7. Työpaikka
Jos ylianalysoija ei saa hakemaansa työpaikkaa, käy hän mielessään loputtomasti läpi mahdollisia syitä siihen, miksi näin on. Hän miettii, tervehtikö haastattelussa väärin tai kättelikö huonosti, vaikka kyse on luultavasti vaan siitä, että paikkaa haki joku häntä pätevämpi henkilö.
8. Sosiaalinen media
Ylianalysoija tietää tasan tarkkaan, montako seuraajaa hänellä on esimerkiksi Instagramissa. Jos hän menettää yhden seuraajan, alkaa hän surumielisesti pohtia ja maanisesti selvittää, miksi on menettänyt seuraajan. Oliko hän kuvassaan ruma, oliko kuvateksti huono? Pohtiminen voi jatkua - tässäkin asiassa - loputtomiin.
9. Yöt
Yöt ovat ylianalysoijan pahinta aikaa. Silloin analysoidaan kaikki hetket aamusta lähtien, se, mitä päivän aikana tuli syötyä ja se, miten muut ihmiset ylianalysoijaa kyseisenä päivänä katsoivat. Lisäksi läpikäydään mielessä niin päivän aikana katsotut tv-sarjat sekä niiden tapahtumat analyyttisesti tarkastellen.
Lue myös: Tule onnellisemmaksi hetkessä - lue hyvät vinkit
Lähde: Hellogiggles