Kuinka rehellinen parisuhteessa kannattaa olla? Asiantuntija vastaa
Jokaisella on omia salaisia ajatuksia. Psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaan mukaan rehellisyys ei tarkoita sitä, että kaikki salaisimpia ajatuksia ja fantasioita tarvitsisi kertoa toiselle. Eri asia on, jos puhutaan sellaisista asioista, jotka ovat oleellisia parisuhteen ja tunnesuhteen kannalta.
Kerro, miltä itsestäsi tuntuu
- Jos suhteessa on paljon salaisuuksia ja asioita, mitä ei kerrota, on se huono merkki. Rehellisyys ei tarkoita sitä, että pitää kertoa aina, kuinka monta kilometriä on ajanut autoa tai mitä kaupasta on ostanut. Se tarkoittaa sitä, että kerrotaan, miltä itsestä tuntuu. Näin toinen tietää toisen mielialan ja tilanteen ja ymmärtää, missä mennään, Kiianmaa kertoo.
Tunnetason avoimuus on Kiianmaan mukaan rehellisyyden tärkein osa. Rehellinen pitää myös olla siinä mielessä, ettei elä kaksoiselämää ja peittele asioita, vaan voi kertoa toiselle rehellisesti esimerkiksi rahankäytöstä. Rehellisyys rakennetaan, kun on jatkuva yhteys toiseen osapuoleen.
Unohda iPad ja keskity kumppaniisi
- Se tapahtuu sitä kautta, että voidaan vähintäänkin viikoittain keskustella siitä, mitä meille kuuluu ilman mitään läppäreitä tai iPadeja, Kiianmaa muistuttaa.
Psykologi toteaa samalla, että nykyään tämä on iso haaste. Ihmisiltä ei näytä löytyvän tilaa tai aikaa, jolloin tällaista dialogia voi käydä.
- Se vaatii usein sen, että siihen varataan aikaa ihan sovitusti. Se ei näytä itsestään tulevan. Ihmiset tiedostavat, että pitäisi puhua, mutta sitten aina puolivuosittain todetaan, ettei taaskaan olla puhuttu.
Kiianmaan mukaan parisuhteessa pitäisi tsempata, jotta asiat otetaan puheeksi. Psykologi sanoo, että se on vähintään yhtä tärkeää kuin monet muut tekijät, jotka liittyvät perhe- ja työelämään. Jos työpaikalla aikataulutetaan asioita, miksi se ei voisi toimia myös kotona?
Lue myös: Onko kumppanisi pettänyt sinua? Toipuminen voi kestää vuosia