Ärsyttääkö kumppanin kuorsaaminen keskellä yötä? Kotikonstein eroon ikävästä vaivasta
Puolet suomalaisista kuorsaa jossain elämänvaiheessa. Miehistä lähes jokainen kuorsaa joskus. Kuorsaamisesta ei itse kuorsaaja välttämättä kärsi, vaan vieressä nukkuva tai ainakin nukkumista yrittävä puoliso.
Jos itse kärsii kovasti oman kumppaninsa kuorsaamisesta, on yhtenä vaihtoehtona makuuhuoneen vaihtaminen. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mauri Koskinen kertoo, että tällaisessa tapauksessa kannattaa myös hakea kuorsaukseen jo apua ja kokeilla ainakin kotikonsteja.
Painonpudotus
Aina ei kuorsaamiseen välttämättä tarvita lääkärin hoitoa. Kuorsaaminen ja uniapnean kehittyminen voidaan estää erilaisilla kotikonsteilla. Koskinen huomauttaa, että hyvin useat kuorsaajat ovat ylipainoisia. Painonpudotus on siis äärimmäisen tärkeä asia.
- Sillä on selvä vaikutus kuorsaamiseen ja sillä on selvä vaikutus mahdollisesti myöhemmin kehittyvään apneaan, Koskinen jatkaa.
Nukkuma-asento ja alkoholin välttäminen
Nukkuma-asentoon kannattaa myös keskittyä. Monet kuorsaavat selällään. On olemassa niin sanottu tennispallokikka, millä voidaan ehkäistä selällä nukkumista. Pyjaman selkään neulotaan tennispallon menevä tasku, jolloin Koskisen mukaan opitaan hyvin nopeasti, ettei selällään nukuta.
Tyynyilläkin on vaikutusta, sillä ne vaikuttavat muun muassa niskan ja pään asentoon. Lääkkeet ja alkoholinkäyttö vaikuttavat myös kuorsaamiseen ja sen lisääntymiseen.
- Monet kuorsaavat silloin, kun on jokin voimakas lääkitys, esimerkiksi psyykelääke. Alkoholinkäyttö myös selvästi lisää kuorsaustaipumusta.
Nenäteipit ja sisäilman kosteutus
On olemassa myös erilaisia nenäteippejä, joita voi käyttää. Lisäksi on suuhun laitettavia laitteita, jotka muuttavat leuan ja kielen asentoa. Siinä tullaan Koskisen mukaan jo lääketieteelliseen hoitoon.
Jos on herkkä kuorsaaja ja kärsii tukkoisesta nenästä, kannattaa pitää huolta, että syksy- ja talviaikaan sisäilmaa kosteutettaisiin, jotta nenän tukkoisuus ei lisäisi kuorsaamista.