Kuva: Senja Rapila

Kuukauden Daami: ”Jos tunnet inspiroivan naisen, kerro se hänelle”

15.01.2016 11:15 - Pauliina Jokinen

Daami.fi-sivusto valitsee joka kuukausi Kuukauden Daamin. Tammikuun Daami Maaretta Tukiainen on opiskellut kolme ammattia ja loistanut jokaisessa.

Kun Maaretta Tukiainen alkoi remontoida vanhaa taloa miehensä kanssa, oli hänen kouluttauduttava sisustusarkkitehdiksi Lahden muotoiluinstituutissa. Sillä sellainen Tukiainen on: kun hän innostuu jostakin, syventyy hän siihen täysin.

- En ollut ajatellut hakevani muotoiluinstituuttiin, mutta eihän taloa voi remontoida, jos ei ole tutkintoa, Tukiainen nauraa.

- Sitä myötä, kun antauduin vanhan puutalon remontointiin, alkoi se viedä minua. Olen varmaan sellainen hurahtaja, kolmeen ammattiin kouluttautunut Tukiainen jatkaa.

Hurjaa turbulenssia

Ja juuri näin asiat Tukiaisen elämään tulevat, sattumalta. Nykyisin Tukiainen on muutosvalmentaja ja tietokirjailija. Aiemmin hän oli Sub-televisiokanavan kanavajohtaja. Mutta minkälainen on nainen, joka on 47 ikävuoteen mennessä kouluttautunut kolmeen ammattiin ja loistanut jokaisessa?

- Uskon, että mihin laittaa fokuksensa, sydämensä ja järkensä, niin kyllähän siitä jotain yleensä seuraa. Toki se vaatii myös määrätietoisuutta: esimerkiksi kirjan kirjoittaminen vaatii halua kehittää kirjoitustaitoja, perslihaksia ja pitkäjänteistä syventymistä aiheeseen, Tukiainen kertoo.

Ennen kuin Tukiainen ryhtyi kirjailijaksi, teki hän näyttävän uran television puolella. Kolmekymppisenä elokuva- ja tv-tiedettä yliopistolla opiskellut Tukiainen sai muutamien mutkien kautta mielettömän tarjouksen: naista pyydettiin pystyttämään puolessa vuodessa tiimeineen uusi televisiokanava Sub. Käsittämättömän nopea aikataulu ei hirvittänyt, vaikka tehtävää ja opittavaa oli paljon.

- Siinä oli isot saappaat täytettävänä, sillä minulla ei ollut aiempaa kokemusta televisiokanavan pystyttämisestä. En nykyään ehkä ottaisi puolen vuoden varoitusajalla samaa tehtäväkseni, mutta tietämättömyys varjelee monelta asialta, Tukiainen toteaa 15 vuotta myöhemmin.

(kuva: Handout)

Vaikka uusi tehtävä jännittikin, oli Tukiaisella rohkeutta ryhtyä hommiin.

- Perustelin sen itselleni niin, että jos muut luottavat minuun ja valitsevat minut tehtävään, on minun luotettava heidän arvioonsa. Tämä on vinkki myös monille muille naisille: Älkää itse evätkö itseltänne mahdollisuutta. Jos on joku paikka mihin haluatte hakea, hae ja sen jälkeen joku muu päättää, oletko siihen kykeneväinen, Tukiainen kannustaa.

Ensimmäiset puoli vuotta menivät sumussa: töitä tehtiin aamusta iltaan, päivästä toiseen ja tiimi taisteli kelloa vastaan.

- Se oli hirveä oppimiskäyrä: tein kaikkea ensimmäistä kertaa ja kyselin muilta hirveästi apua ja neuvoa. Jotenkin sitä vain luotti, että kyllä tämä maaliin menee. Se on toivon ylläpitoa. Aivan liian usein ajattelemme, ettei meistä ole johonkin, Tukiainen toteaa.

Rahkeet riittivät ja Tukiaisen pesti Subilla venähti kymmeneksi vuodeksi. Tuona aika Suomen mediamaisema koki valtavan muutoksen, kun kanavia syntyi lisää, mobiililaitteet tulivat mukaan kuvaan ja sosiaalinen media löi läpi. Tukiainen teki suomalaista tv-historiaa tuomalla Subille maailman menestyneimmän tosi-tv-sarjan Big Brotherin. Se rikkoi kanavan katsojaennätyksiä vuodesta toiseen ja nosti lopullisesti Subin pikkukanavasta suurien joukkoon.

Samalla kun kanava kasvoi, kasvoivat myös vastuu ja velvollisuudet.

- Johtajan työ on kokopäiväduunia, eikä siinä kauheasti työaikoja katsella. Liiankin kiltin tytön tavoin tein kaiken mihin pystyin, mutta itse valitsin sen kaiken, eikä kukaan minua siihen pakottanut. Minulla oli sisäinen tarve tehdä asiat parhaalla mahdollisella tavalla. Kääntöpuolena oli, ettei minulla ollut niin paljoa aikaa nähdä läheisiä. Jossain vaiheessa huomasin itsekin, etteivät ystäväni enää ymmärtäneen mistä puhuin. Asioilla on siis hintansa, Tukiainen kertoo.

Hyppy oravanpyörästä

Ensimmäisen kirjansa Tukiainen kirjoitti vuonna 2010. Kirja syntyi päättötyöksi Lahden muotoiluinstituutista ja käsitteli luovuuden tukemista työelämässä toimitilojen avulla. Samalla Tukiainen sattui luomaan itselleen uuden uran tietokirjailijana.

- Huomasin, ettei aiheesta oltu juuri kirjoitettu aiemmin. Halusin kirjoittaa työhyvinvoinnin fyysisestä puolesta ja viihtyvyyden vaikutuksesta luovuuteen. Pidin aihetta kiinnostavana ja näin markkinaraon. Siitä syntyikin uusi bisnes, joten oli mahdollista irtisanoutua, Tukiainen kuvailee viiden vuoden takaista muutosta.

Vaikka lähteminen oli vaikeaa, Tukiainen myös tiesi, että elämässä oli aika mennä eteenpäin. Hän oli tehnyt itsensä kanssa sopimuksen, josta oli pidettävä kiinni.

- Olin nähnyt televisioalalla niin paljon kyynisiä ihmisiä. Sen takia olinkin tehnyt itselleni lupauksen, että sinä päivänä kun saat itsesi kiinni siitä, että sanot enemmän ei kuin kyllä uusille ideoille, on aika lähteä. Ja olin saanut itseni siitä kiinni jo yli vuoden ajan, Tukiainen kertoo.

- Totta kai sen jälkeen tuli luopumisen haikeus, kun on ollut rakentamassa jotakin kymmenen vuotta, mutta kun on päätöksen tehnyt, on aika mennä eteenpäin, Tukiainen jatkaa.

Vaihteleva arki

Hyppy kanavajohtajasta tilakonsultiksi ja kirjailijaksi oli jännittävää, mutta Tukiainen ei pelännyt muutosta. Hän uskoo, että elämällä on tapana tuoda tullessaan mielenkiintoisia mahdollisuuksia, kun niille antaa tilaa.

- Kun päästää jostakin irti, saa valtavasti tilaa uudelle. Aluksi muutos oli tietenkin rytinää. Nyt meno on jo onneksi tasoittunut ja elämä on muuttunut radikaalisti: teen ensisijaisesti sitä mitä haluan, kehitän ja luon uusia sisältöjä ja perehdyn aiheisiin, jotka kiinnostavat, Tukiainen kertoo.

Viimeisten viiden vuoden aikana Tukiainen on kirjoittanut neljä kirjaa, joista uusin Hyvän mielen taidot tuli myyntiin kirjakauppoihin tammikuussa.

- Unelmansa voi saavuttaa, kun pilkkoo osiin sen, mitä oma unelma vaatii ja sen jälkeen lähtee toteuttamaan asioita yksi kerrallaan. Sen, mitä ei osaa tai mikä ei kiinnosta, voi opetella, delegoida tai voi ostaa muiden osaamista. Lisäksi kannattaa ottaa palautetta vastaan ja varautua siihen, että asiat harvoin menevät niin kuin kuvittelee.

Tukiaisen kahden koiran ja avomiehen kotitaloudessa eletään nyt monimuotoista arkea: Tukiainen kirjoittaa samaan aikaan kahta kirjaa ja juontaa 8 myyttiä työstä -tv-ohjelmaa, joka alkoi Ylellä tammikuussa. Sen lisäksi Tukiainen tekee organisaatio- ja tilamuutosvalmennuksia.

- Minulla ei ole kahta samanlaista päivää, mutta onneksi tykkään vaihtelusta, monitoimiosaaja kertoo.

Inspiroiva nainen on mieletön esimerkki eteenpäin menemisestä ja tahdosta oppia uutta.

- On hauskaa olla matkalla ja uuden oppiminen pitää virkeänä. Osaamista pitää päivittää jatkuvasti, eikä elinikäinen oppiminen ole mikään vitsi, vaan yksi tärkeimpiä metataitoja, mitä voi olla, Tukiainen kertoo.

Tukiaisella on myös toive muille naisille.

- Jokainen meistä tuntee inspiroivan naisen – kerro se hänelle! Maailma olisi niin paljon parempi paikka, jos nostaisimme toisiamme ja iloitsisimme toistemme menestyksestä.

(kuva: Senja Rapila)

Kilpailut

Uusimmat