Tutkimustulokset hämmentävät: Onko anteeksipyyntö sittenkään aina paikallaan?
Men's Health -lehden mukaan tutkimustulokset anteeksi pyytämisestä ovat ristiriitaisia. Tulokset viittaavat siihen, että kumpikin toimii ja ei toimi yhtä hyvin.
Psykologian professori Art Markman Texasin yliopistosta kertoo, että jos joku on loukannut toista, ihmisen on vaikea unohtaa tapaus, ennen kuin antaa anteeksi loukkaajalle.
- Anteeksi pyytämällä siis antaa ihmisille syyn antaa sinulle anteeksi. Kun he antavat anteeksi, yksityiskohdat siitä mitä mahdollisesti teit väärin, alkavat haalistua, Markman sanoo.
On kuitenkin tapauksia, missä henkilö ei edes tiedä loukanneensa toista. Toimiiko anteeksi pyytäminen tällaisissa tapauksissa positiivisella tavalla? European Journal of Social Psychology -julkaisussa kerrottiin vuonna 2011, että sekä anteeksi pyytämisessä ja pyytämättä jättämisessä on kummassakin hyvät puolensa. Joskus se, ettei pyydä anteeksi, saa ihmiset paremmalle tuulelle kuin jos pyytäisi anteeksi.
- Jos kieltäytyy pyytämästä anteeksi, se saa ihmiselle voimaannuttavan tunteen. Tuo voima ja kontrolli näyttävät lopulta vahvistavan ihmisen omanarvon tunnetta, tutkija Tyler G. Okimoto kertoo.
Vaikka kummassakin on omat hyvät puolensa, professori Markman sanoo, että anteeksipyytäminen kannattaa erityisesti siinä tapauksessa, jos ihminen kantaa edelleen taakkaa omista virheistään.
- Anteeksi pyytäminen voi saa ihmiset kohtelemaan sinua eri tavalla tulevaisuudessa, ja voit itse tuntea, että myös sinä voit toimia paremmalla tavalla tulevaisuudessa, Markman jatkaa.
Men's Health -lehti summaa, että jos haluaa itselle paremman olo, ei välttämättä kannata pyytää anteeksi. Mutta jos haluaa auttaa toisia, anteeksipyyntö tosiaan kannattaa.
Lue myös: Osaatko pyytää anteeksi? Jos et, nyt kannattaa viimeistään opetella
Lähde: Men's Health