Pienet ihmekaiuttimet ihastuttavat - langattomia, vedenkestäviä ja hyvä äänenlaatu!
Mobiilikaiuttimet ovat kovassa nosteessa. Siinä missä vielä viisi vuotta sitten alan erikoisliikkeet eivät suostuneet ottamaan mobiilikaiuttimia edes valikoimiinsa, nyt tilanne on toinen. Pienten kaiuttimien äänenlaatu on parantunut roimasti ja ne soveltuvat hyvin jopa kodin ainoaksi kaiuttimeksi. Valinnan varaa riittää, sillä markkinoille on lyhyessä ajassa ilmaantunut läjäpäin eri merkkejä. Perinteisimpiä niistä ovat JBL ja Bose. Teknavin kokeiluun valikoituivat JBL ja Harman&Kardon.
Kaiuttimen pienestä koosta on hyötyä ennen kaikkea matkakäytössä. Kaiuttimen voi ottaa mukaan vaikkapa etelänmatkalle, eikä käyttäjän välttämättä tarvitse tehdä kompromissia musiikin laadun suhteen.
Viimeisin trendi bluetooth-kaiuttimissa on vesitiiviys. Kun kaiutinta ei tarvitse varoa rannalla tai vesisateessa, sen käyttömahdollisuudet monipuolistuvat.
JBL Charge 3: Pieni mutta ei tehoton
Vajaan kilon painoinen Charge 3 ei kuulu mobiilikaiuttimien kevyimpiin, mutta toisaalta alle kilon paino ei haittaa myöskään matkakäyttöä. Isommasta koosta on kuitenkin hyötyä, varsinkin akun kestossa. Charge 3:ssa riittää virtaa noin 20 tunniksi, mikä on erinomainen saavutus.
Ulkoisesti kaiuttimessa huomio kiinnittyy molemmissa päädyissä oleviin bassosäteilijöihin, joiden voi huomata tärähtelevän diskomusiikin tahdissa. Säteilijät ovat suhteellisen alttiita iskuille, mutta kestävät toki normaalikäytön. Kautin on suunniteltu käytettäväksi sekä pysty- että vaaka-asennossa.
Äänenlaadultaan Charge 3 on vakuuttavampi kuin mitä koko antaa olettaa. Matalat äänet toistuvat erityisen hyvin. Kokeilimme kaiutinta myös klassisen musiikin toistossa. Sen kanssa korkeimmat äänet voisivat olla kirkkaampia.
JBL Connect -sovelluksen avulla kaksi Chargea voi liittää yhteen joko stereo- tai party-tilassa. Tällöin kuuntelukokemus paranee etenkin isossa tilassa.
Charge 3:n merkittävin uutuus on vesitiivis rakenne, jollaista ei ollut vielä edeltäjämallissa. Vesitiiviys vaikuttaa väistämättä äänenlaatuun, mutta tässä tapauksessa ei liikaa. Kaiuttimen voi upottaa huoletta veteen eikä se ole moksiskaan sateesta. Jos äänenlaatu ratkaisee valinnan eikä vesitiiviydellä ole suurta merkitystä, Charge 2 tarjoaa paremman vaihtoehdon.
Charge 3 maksaa noin 180 euroa.
Harman&Kardon Go+Play: Isokokoinen tyylikaiutin
Perinteikkään vahvistinvalmistajan kokemus näkyy ja kuuluu Harman&Kardonin Go+Play -mobiilikaiuttimessa. Sana mobiilikaiutin tuntuu Go+Playn kohdalla vaatimattomalta, sillä kaiutin on melko isokokoinen. Helposti liikuteltavan siitä tekee metallinen kantokahva. Laukkuun kaiutinta ei silti tee mieli tunkea myöskään 3,5 kilon painonsa takia. Parhaiten Go+Play soveltuu kodin lisäkaiuttimeksi, jota ei liiemmin liikutella ainakaan pidemmillä matkoilla.
Go+Play on tyylikäs, jopa hieman retrohenkinen. Kaiutin ei ole täysin vesitiivis, mutta liitännät on suojattu kumisella kannella. Näin ollen kaiuttimen kanssa ei tarvitse varoa pienessä sateessa.
Valmistaja lupaa Go+Playlle kahdeksan tunnin akunkeston, mikä on kohtuullinen mutta häviää selvästi JBL:lle.
Testissämme Go+Playn äänenlaatu osoittautui erinomaiseksi. Kaiutin toistaa hyvin myös korkeat äänet. mikä ilmenee hyvin klassista musiikkia kuunneltaessa. Toisaalta matalat bassotkin toistuvat tasapainoisesti. Go+Play lyö laudalta useimmat mobiilikaiuttimet mikä on toisaalta todennäköistä jo kaiuttimen koon puolesta. Bassotoistossa Charge 3 vie kuitenkin pidemmän korren. Harman&Kardonin äänenlaadusta kertoo omaa kieltää se, että kaiuttimen teho nousee 100 wattiin.
Go+Playn saa omakseen noin 280 eurolla.
Lue myös: Suomalainen uutuussovellus mahdollistaa kameran linssin ohjaamisen kännykällä
Lue myös: Pienennä kolaririskiä – hirvivaroituksen saa jatkossa suoraan autoon
Lue myös: Itserakennettavat robotit ovat lelumaailman tulevaisuus - katso video