Monen kotoa löytyy pieni esine, joka tulisi vaihtaa neljän vuoden välein - vakavan tietoturvariskin vaara
Tiesitkö, että reititinkään ei ole ikuinen? DNA:n tiedotteessa todetaan, että vanha reititin voi olla jopa merkittävä tietoturvariski.
Ulkoisesti reititittimen kunnosta tuskin voi sanoa mitään. Ongelmat ilmenevät yleensä verkon tökkimisessä, kun siihen liitetään uusia laitteita. Reitittimen kanssa ei pitäisi joutua kauheasti kikkailemaan, kertoo tiedotteessa DNA:n palvelukehitysjohtaja Ville Partanen. Säädön määrän pitäisi olla jo hälytysmerkki.
"Jos kodin netti tökkii jatkuvasti ja reititintä pitää toistuvasti käynnistellä uudestaan, niin silloin on kyllä selkeä aika vaihtaa reititin. Nyrkkisääntönä sanoisin, että peruskäyttäjälle neljä vuotta vanha reititin on jo ikääntynyt. Edistynyt käyttäjä saattaa vaihtaa jo kahdenkin vuoden välein", Partanen kuvailee tiedotteessa.
Todellinen riski ei kuitenkaan piile yhteyden hitaudessa, vaan siinä, että vanha reititin ei välttämättä enää tarjoa laitteelle kummoista tietoturvaa. Tämä voi johtua esimerkiksi päivitysten loppumisesta vanhaan laitteeseen.
"Jos laite on riittävän vanha, siihen ei välttämättä ole saatavilla tietoturvapäivityksiä tai niiden tekeminen on niin hankalaa, että käyttäjä vain antaa asian olla. Pahimmillaan hakkeri saattaa kaapata tällaisen laitteen ja käyttää sitä laittomaan toimintaan", Partanen jatkaa.
Tietojen vuotaminen tuntuu olevan suomalaisille aiempaa suurempi pelko. On tietenkin hyvä asia, että tietoturvasta ollaan nykyisin kiinnostuneempia ja valveutuneempia.
"Olemme myös huomanneet, että asiakkaat ovat maailmanpoliittisen tilanteen takia aiempaa selkeästi kiinnostuneempia laitteiden tietoturvasta. Erityisesti näinä aikoina jokaisen onkin tärkeä huolehtia omasta tietoturvastaan”, Partanen pohtii.
Lue myös: Nettiselaimen hyödylliseltä vaikuttava ominaisuus voi olla todellinen tietoturvariski