7 terveysmokaa, joihin todennäköisesti sorrut viikonloppuisin
Vaikka jaksaisit maanantaista torstaihin kiinnittää huomiota säännölliseen ja terveelliseen elämään, useat meistä kokevat viikonlopun koittaessa houkutusta höllentää otetta, joskus jopa liiaksi saakka. Women’s Health -sivusto listasi yhdessä asiantuntijoiden avulla yleisimmät virheet, joihin helposti sorrumme viikonlopun aikana.
Juot liikaa
Vapaalla ollessasi saat ehdottomasti pitää hauskaa, mutta terveyden kannalta on parempi, jos maltat hiukan tarkkailla juomiesi drinkkien määrää. Usein viikonloppuisin on myös mahdollisuus tankata unta hieman pidempään, mutta raskaalla kädellä kumotut drinkit heikentävät unesi laatua, etkä saa lepoon varatusta ajasta kaikkea irti.
- Alkoholi ei tue syvää REM-unta, jota kehosi todella tarvitsee palautuakseen. Railakkaan illan jälkeen todennäköisesti heräät väsyneenä huolimatta siitä, kuinka monta tuntia olet lepuuttanut silmiäsi, toteaa psykologi Michael Breus.
Liimaudut sosiaaliseen mediaan
Vapaa-ajalla saatat tuntea vastustamatonta halua taltioida kaiken mitä teet niin Instagramiin, Twitteriin kuin Snapchatiinkin. Aivosi kuitenkin kaipaavat lepoa myös elektronisista laitteista.
- Elektronisten laitteiden valot ja nopeat silmien liikkeet, joita uutisvirran selaaminen aiheuttaa sekä tunnepiikit, joita sosiaalinen media saa meissä aikaan, voivat käydä uuvuttaviksi, toteaa lääkäri Prudence Hall.
Myös nukahtaminen voi vaikeutua liiallisen sosiaalisen median selailun myötä.
- Ihmisen tarvitsee välillä nostaa katseensa ylös ja katsoa myös kauemmas horisonttiin, Hall kertoo.
Nukut pitkälle aamupäivään
Viikonloppuisin saatat tuntea vastustamatonta halua nukkua niin pitkään kuin vain jaksaisit. Liiallinen nukkuminen ei kuitenkaan ole viisasta.
- Kutsumme tätä ”sosiaaliseksi jet lagiksi”, joka tarkoittaa, että olet vahingoittanut sisäistä kelloasi, sanoo psykologi Michael Breus.
- Jos valvot myöhään ja nukut pitkään, sisäinen kellosi haluaa tehdä saman myös seuraavina päivinä, jolloin maanantai-aamu voi tuntua erittäin hankalalta, hän jatkaa.
Parasta olisikin siis malttaa mennä ajoissa nukkumaan myös viikonloppuisin, jotta säännöllinen elämänrytmi ja kehon tasapaino pysyvät yllä.
Pidät ahmimispäivän
Usein ajatellaan, että viikonloppuna on sallittua syödä ja juoda niin paljon kuin vain jaksaa. Tämä on kuitenkin haitallista, etenkin jos pitäydyt tarkassa ruoka- ja treeniohjelmassa arkipäivisin.
- Kehomme työskentelee kovasti pysytelläkseen tasapainossa ja ahmiminen saa voi saada sen kokonaan pois raiteiltaan, Hall kertoo.
- Kaksi ääripäätä terveellisyyden ja runsaan syömisen välillä aiheuttaa stressiä, joka on yhdistetty lähes joka sairauteen aina ikääntymisestä burnoutiin, hän toteaa.
On siis parempi sallia hemmottelua itsellesi aina silloin tällöin - olipa kyseessä arkipäivä tai viikonloppu.
Nukut meikit kasvoillasi
Kyllä, tämä on etenkin juhlimisen jälkeen houkutteleva vaihtoehto, kun haluaisit vain kaatua väsyneenä suoraan sänkyyn. Asiantuntijat suosittelevat kuitenkin käyttämään ylimääräiset viisi minuuttia kasvojesi pesemiseen joka ilta.
- Suurimmaksi osaksi meikit ovat täynnä kemikaaleja ja levität niitä kehosi laajimmalle elimelle, nimittäin ihollesi, Hall toteaa.
Lisäksi kuivuneita ripsiväritahroja on inhottava puhdistaa tyynyliinasta ja lakanoista, joten vähällä vaivalla suojelet myös petivaatteitasi likaantumiselta.
Teet töitä, vaikka ei pitäisi
Viikonloput ovat olemassa syystä; saat rentoutua, rauhoittua ja irrottautua työpuhelimestasi sekä vastuusta.
- Jatkuva kiire, loputon stressi ja oman ajan puute eivät ole terveellisiä, Hall kertoo.
Stressi yhdistetään useisiin kroonisiin sairauksiin, joten vaikka pomosi yrittää piinata sinua pitkin perjantai-iltaa, pysy välillä tiukkana ja varaa aikaa myös pelkästään itsellesi.
Treenaat liian kovaa
- Ihmiset, jotka treenaavat liian rankasti viikonloppuisin salilla, mutta pysyvät suhteellisen horroksessa sekä epäaktiivisena viikon aikana, ovat niin sanottuja ”viikonloppusotureita”, kertoo ravitsemusterapeutti Isabel Smith.
- Tällainen on suuri rasite lihaksillesi treenaamattoman viikon jälkeen, hän jatkaa.
Kuten missä tahansa muussakin projektissa, kehollekin on parasta tehdä asioita säännöllisesti, kiinnittäen huomiota myös palautumiseen.
- Jos treenaat vain kerran tai kaksi viikossa ja pidät treenipäivät peräkkäin, aiheutuu siitä suuri määrä stressiä kehollesi. Suosi mieluummin säännöllistä ja tasapainoista treeniä muutaman kerran viikossa, joista yksi treeni voi ajoittua viikonloppuun, Hall ohjeistaa.
Lähde: Women's Health
Lue myös: Oletko pomosi seurassa joskus myös vapaa-ajallasi? Lue asiantuntijoiden neuvot