Kuva: Fotolia

Kuukautiskierto vaikuttaa treenisuoritukseen: Lue, milloin kannattaa hikoilla ja milloin levätä

20.07.2016 13:15 - Emmi Moilanen

Kuukautiskierron aiheuttamat hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa myös treenimotivaatioosi.

Oletko koskaan tullut miettineeksi, minkä takia treeni tuntuu joskus sujuvan kuin tanssi ja joskus taas salille lähteminen ei huvittaisi millään? Syy tähän voi löytyä yllättävän läheltä, nimittän hormonitoiminnastasi. Refinery29-sivusto selvitti asiantuntijan avulla, millä tavalla kuukautiskierto vaikuttaa urheilusuoritukseen.

Kuukautisten jälkeen

Heti kuukautisten loputtua kehon estrogeeni- ja keltarauhashormonitasot ovat matalalla. Fysiologi Stacy Simsin mukaan tämä on se hetki kuukaudesta, jolloin olet fyysisesti vahvimmillasi. Kuukautisten jälkeen on hyvä aika kokeilla rikkoa omia treenitavoitteitaan ja -ennätyksiä, sillä mitä lähemmäs ovulaatiota kuukautiskierto lähestyy, sitä enemmän keho erittää estrogeeniä, joka puolestaan saattaa aiheuttaa nopeampaa uupumista treenin aikana.

Ovulaatio

Muutama päivä ennen ovulaatiota, ja juuri sen aikana, kehon estrogeenitaso on huipussaan, mutta laskee nopeasti ovulaation ollessa ohi. Tässä vaiheessa kiertoa saatat tarvita hieman normaalia enemmän unta ja tutkimukset ovat myös osoittaneet, että ovulaation aikana loukkaantumisriski saattaa kasvaa hieman.

Simsin mukaan nämä hormonaaliset muutokset voivat aihettaa muun muassa madaltunutta reaktiokykyä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun tulisi jättää lempiryhmäliikuntatuntisi väliin ja pitää lepopäivä treenistä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että keho ei ole tässä kierron vaiheessa vastaanottavaisin kovalle treenille.

- Ota rauhallisesti näinä päivinä, Sims toteaa.

Ennen kuukautisia

Kuukautiskierron loppupuolella on normaalia, että urheilu ei tunnu huvittavan sitten millään. Keltarauhashormoni- ja estrogeenitasot alkavat tässä vaiheessa kiertoa jälleen nousta. Hormonaaliset muutokset voivatkin aiheuttaa uupumuksen tunnetta.

- Saattaa tuntua, että motivaatio on kadoksissa, toteaa Sims.

Simsin mukaan keltarauhashormoni voi saada aikaan myös katabolisen reaktion, joka edistää lihasproteiinien hajoamista ja kasvattaa myös natriumin määrän eritystä. Tästä syystä johtuen treeni voi tuntua raskaalta, sekä suorituksesta palautuminen saattaa olla hitaampaa kuukautiskierron loppuvaiheessa.

Kuukautisten aikana

Kuukautisvuodon aikana estrogeenin ja keltarauhashormonin määrät ovat matalimmillaan, joka Simsin mukaan saa kehon käyttämään rasvahappojen sijaan glykogeenia energianlähteenään. Kuukautisten aikana voi siis tuntua, että saavutat korkeamman intensiteetin nopeammin treenin aikana.

Tulee kuitenkin muistaa, että kuukautiskierron vaikutukset treeniin ovat yksilöllisiä, sillä urheilusuoritukseen vaikuttaa myös se, millainen treenitausta sinulla on ja millaisessa kunnossa olet. Kierron jokaisessa vaiheissa tulisikin muistaa huolehtia riittävästä ja monipuolisesta ravinnonsaannista, sekä antaa tarpeeksi aikaa palautumiselle.

Lähde: Refinery29

Lue myös: Tapaturma-alttius ja ällötyksen tunteet vaihtelevat kuukautiskiertosi mukaan - lue hormonifaktat

Lue myös: Kuukautisten aikana seksiä: Lääkäri paljastaa, mitä kaikkea tulee huomioida

Kilpailut

Uusimmat