Satu Silvon vinkit terveellisen elämän aloittamiseen: "Vähennä maitotuotteita, syö paljon omenia"
Näyttelijä Satu Silvo on liputtanut terveellisen elämän perään jo useampia vuosikymmeniä. Hänen oma terveysmatkansa sai aikoinaan alkunsa siitä, että oma keho ei kestänyt niin sanottua tavallista kotiruokaa ja Silvo kärsi suolistovaivoista. Murrosiästä vaivat pahenivat ja alkoi tulehduskierre, joka kesti 20 vuotta.
Silvo on ollut pitkään hyvinvoiva, ja kiittää siitä suuresti ravintoa, jota syö. Hän tutustui aluksi ravintolayrittäjä Marjatta Svennevigiin elävään ravintoon, ja huomasi olonsa kohenevan muutamassa viikossa. Voitokas matka on jatkunut jo 30 vuotta. Se oli Silvon mukaan kuin ihmeparantuminen.
Äskettäin ilmestyneessä Satu Silvo & Silvoplee -teoksessa näyttelijä avaa omaa polkuaan terveellisen elämän parin. Hän kertoo terveysfilosofiastaan ja kirjassa kerrotaan vuonna 1999 avatun Silvoplee-luomukasvisravintolan parhaita reseptejä.
- Harva tajuaa, että tämä alusta asti itse valmistettava ruoka, mitä Silvopleessa tarjotaan, vaatii ison määrän henkilökuntaa. Meillä aloittaa aamuisin ruoanlaiton kuusi kokkia. Osa tekee lämpimän kasvisruoan, osa elävää ravintoa, kakkuja, salaatteja - kaikenkaikkiaan ruokalajeja on 30 kappaletta. Henkilökunta on uskomaton. He ovat Merja Kivelän johtamana kehitelleet reseptejä, joista osa päätyi kirjaan, kertoo Silvo Iskelmän haastattelussa.
Kirjassa on reseptejä kasvisruoasta, kakuista ja tuorepuuroista herkullisiin smoothieisiin.
- Olen halunnut aina tarjota Silvopleessa kaikkea sitä, mitä ihmisentekee mieli: suolaista ja makeaa, kahvia ja teetä tai lasi viiniä. Terveellisestä ja hyvistä raaka-aineista tehdystä ruoasta voi myöskin nauttia. Jokaisessa annoksessa on mukana myös paljon vitamiineja ja entsyymejä, mitä kehomme tarvitsee voidakseen hyvin.
Näyttelijä kertoi Iskelmälle vinkkinsä, miten jokainen voi pitää arjessa hyvää huolta itsestään. Vaikka et elämäntavoissasi olisi paljonkin parannettavaa, muutoksen voi tehdä koska tahansa helpon askelin.
Satu Silvon vinkit terveellisen elämän aloitukseen:
1. Jätä prosessoidut rasvat ja einekset pois ruokavaliosta ja etsi oikeita, aitoja ruoka-aineita.
2. Syö aamupala tarpeeksi aikaisin.
- Nauti pirtelössä kotimaisia marjoja, kuten puolukkaa. Voit laittaa Oatlyn kaurajuomaa sekaan, kotimaisia marjoja, banaania ja viikunoita tai taateleita. Toimii koko perheelle ja lapsille! Loistava aamu- tai välipala.
3. Lisää elävää ravintoa jokaiseen ateriaan.
- Elävä ravinto ei tarkoita pelkästään salaatinlehtiä, vaan se on monimuotoisempi asia. Tutustu ituihin ja versoihin, niitä on helppo lisätä eri ruokiin.
4. Kannattaa syödä viisi annosta kasviksia ja hedelmiä joka päivä.
- Se tarkoittaa vaikka sitä, että kannat omenia ja porkkanoita mukana ja nappailet niitä. Mustikka-aikana söin mustikoita litrakaupalla, samoin mansikka-aikana mansikoita. Puolukoita syön vieläkin joka päivä, kertoo Satu.
5. Vältä maitotuotteita - vaihtoehtoja on.
- Auringonkukansiemenistä, cashew-pähkinöistä tai muista siemenistä saa ihania kastikkeita, murekkeita ja pirtelöpohjia. Näin voi vähentää maitotuotteiden käyttöä. merisuolaa, rucolaa ja vettä - siitä saa mielettömän hyvän kastikkeen. Tietenkin maitotuotteita voi syödä, mutta ei tällaisia järjettömiä määriä kuin nykyään. Treenataan ja syödään rahkaa ja ananasta monta kertaa päivässä, kommentoi Satu.
Katso reseptivinkki alta!
Siemenkastike
Neljälle
Auringonkukansiemenistä valmistettu kastike on elävän ravinnon klassikkoja. Liotus saa siementen elinvoiman heräämään, ja liotettujen siementen ravinteet imeytyvät ja sulavat paremmin.
2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
1,5 -2 rkl soijakastiketta
2 dl vettä
1-2 rkl sitruunamehua
tilliä, rucolaa, versoja tai villiyrttejä
Liota auringonkukansiemeniä 4 tuntia tai yön yli. Kaada vesi pois ja huuhtele siemeniä, kunnes vesi on kirkasta.
Mittaa siemenet, soijakastike, vesi ja sitruunamehu tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Leikkaa mieleisesi yrtit ja versot pienemmiksi ja lisää ne tehosekoittimeen. Sekoita kunnes kastike on tasainen.
Lue myös: Ilona: 14 vuoden takainen lasketteluonnettomuus tuntuu yhä Satu Silvon arjessa