Kuva: Fotolia

Oletko huono sanomaan ei? Vältä yleinen moka, tai sinut puhutaan ympäri

15.12.2016 21:15 - Senni Loikala

Älä sano ensi kerralla, kun sinun pitäisi kieltäytyä jostakin, että: "En voi tehdä tätä", vaan: "En tee tätä" ja perustele päätöksesi ystävällisesti.

Kun tahdot kieltäytyä ottamasta kakkupalaa lounaalla, käytätkö sanamuotoa: ”En voi ottaa tätä…” vai: ”En ota tätä?”

Kyseisten sanamuotojen vaikutukset ovat täysin erilaisia keskenään. Amerikkalainen Success-työelämälehti julkaisi Facebook-sivullaan hiljattain kiinnostusta herättäneen videon, jossa kerrotaan, miksi sinun pitäisi kieltäytyä käyttämällä jälkimmäistä ”En ota tätä” -vaihtoehtoa.

Videolla kerrotaan Bostonin ja Houstonin yliopistojen parin vuoden takaisesta tutkimuksesta, jossa tutkittiin ”En voi tehdä” -ja ”En tee” -sanavalintojen vaikutuksia lopputulokseen.

Tuloksista selvisi, että ”En voi tehdä” -sanamuotoa käyttäneet henkilöt päätyivät tekemään asiaa, josta he yrittivät kieltäytyä, selvästi verrokkiryhmää todennäköisemmin.

”En voi tehdä…”

Videolla kerrotaan, että käyttäessäsi ”en voi tehdä tätä” -sanamuotoa, keskustelukumppanisi ymmärtää, että asiassa on vielä neuvottelun varaa. Tällöin hän saattaa puhua sinut ympäri tekemään asian, josta yrität kieltäytyä.

- Kun sanot: ”En voi tehdä tätä”, sanot rivien välistä, että haluaisit kyllä tehdä pyydetyn tehtävän, mutta…

”En tee tätä…”

- Kun opettelet sanomaan ”En tee”, sillä on valtava voima silloin, kun tahdot kieltäytyä jostakin. Tällä tavoin osoitat, että olet tehnyt päätöksen ja päätös on sinun kontrolloitavissasi ja että sinulla on ohjat omissa käsissäsi, videolla kerrotaan.

Näin ollen, kun sinulta ensi kerralla vaaditaan jotakin, johon et tahdo myöntyä, kannattaa sinun sanoa ystävällisesti: ”En tee tätä”, ja perustella päätöksesi huolella. 

Voit katsoa Success-lehden julkaiseman videon alta.

Lue myös: Minkä eläimen näet metsässä? Psykologinen testi paljastaa todellisen minäsi

Lue myös: Psykologiset kikat, joita voit käyttää hyväksi arkipäiväisissä tilanteissa muiden huomaamatta sitä

Lue myös: Kolottaako herkkuhammasta? Psykologinen 5-5-5-5-5 –harjoitus torjuu tunnesyömistä

Kilpailut

Uusimmat