Huomaavatko muutkin jo kuukautisoireesi? Monella tietämättään piinaava oireyhtymä
Lähes kaikki naiset kärsivät joistakin kuukautisoireista. Joskus kuukautisten lähestyminen voi kuitenkin saada elämän tuntumaan lähes helvetiltä, ja tällöin kyse saattaa tavanomaisten PMS-oireiden sijaan olla kuukautisia edeltävästä oireyhtymästä PMDD:stä.
Yleensä PMDD:n oireet alkavat 7-14 päivää ennen kuukautisten alkamista. Oireita ei välttämättä ilmene jokaisen kuukautiskierron aikana.
Entä mitä nuo harvoin puhutun PMDD:n oireet oikein ovat? Lue alta Reader's Digest -lehden listaus.
1) Kontrolloimatonta turvotusta, lihasten heikentymistä ja painonnousua
Saatat kärsiä kuukautisia edeltävästä oireyhtymästä, jos kärsit vähintään muutaman kuukautiskierron ajan vuodessa erittäin voimakkaasti rintojen arkuudesta, nivel- ja lihaskivuista, painonnoususta, ruokahalumuutoksista tai mieliteoista tiettyihin ruokiin, turvotuksesta, krampeista tai väsymyksestä.
Jos edellä mainitut oireet ovat niin pahoja, että ne vaikuttavat pärjäämiseesi töissä, opinnoissa tai sosiaalisissa tilanteissa, saatat kärsiä psykiatri Sarah Noblen mukaan tietämättäsi PMDD:stä.
2) Tunnet itsesi totaalisen voimattomaksi
Naisen estrogeenitasot yleensä laskevat kuukautiskierron edetessä, minkä jälkeen puolestaan keltarauhashormonin tasot nousevat voimakkaasti.
- Jos hormonien säätelystä ja vapauttamisesta vastaava lisämunuainen pysyy pitkään ”stressitilassa”, se ei enää päästä terveitä ja tasapainoisia määriä hormoneita ja lopputulos on se, että tunnet itsesi nääntyneeksi, masentuneeksi ja seksiviettisi voi olla matala, lääkäri Prudence Hall kertoo.
Mikäli tunnet itsesi kuukautisten lähestyessä loputtoman uupuneeksi riippumatta siitä, kuinka paljon olet nukkunut, saattaa syypäänä olla PMDD.
3) Mielialasi vaihtelevat ääripäihin odottamatta
Voimakkaat mielialavaihtelut kuuluvat PMDD:n tunnusomaisiin oireisiin, kertoo psykiatri Sarah Noble. Saatat tuntea yllättäen voimakasta suuttumusta tai intensiivistä masentuneisuutta, vaikka et normaalisti kärsisi yhtä äkillisistä ja rajuista mielialavaihteluista.
PMDD:lle tyypilliset mielialavaihtelut alkavat yleensä nuorena aikuisena.
- Näitä oireita ilmaantuu yleensä noin 25-vuotiaana, mutta ne lakkaavat vaivaamasta yleensä vaihdevuosien alkaessa, gynekologi Winnie Palmer kertoo.
4) Ihmissuhteesi kärsivät
Kuukautisia edeltävä oireyhtymä altistaa usein konflikteille niin työpaikalla, kotona sekä itselle tärkeiden ihmisten kanssa. Lääkäri Michael E. Platt kertoo, että elämä PMDD:stä kärsivän ihmisen kanssa voi olla lähes mahdotonta oireiden ollessa päällä.
- Minulla on ollut useita potilaita, joiden avioliitto on päättynyt tämän tilan vuoksi, Platt toteaa.
PMDD voi altistaa ihmisen toimimaan spontaaneilla tavoilla esimerkiksi voimakkaan vihapuuskan aikana. Tällöin tekojen seurauksia ei välttämättä tule mietittyä etukäteen.
5) Tunnet itsesi ahdistuneeksi, musertuneeksi ja kontrolloimattomaksi
Jos huomaat kuukautisten lähestyessä, että alat kärsimään voimakkaasta ahdistuksesta, paniikkikohtauksista, keskittymisvaikeuksista tai kontrolloimattomuuden tunteesta, voi syy piillä PMDD:ssä.
Näin ainakin, mikäli kyseiset ikävät tunteet tuntuvat hallitsevan arkeasi ja saavat aiemmin normaaleilta tuntuneet tilanteet vaikuttamaan mahdottomilta, stressaavilta, pelottavilta tai musertavilta.
6) Kärsit unettomuudesta
Unettomuus on yleinen PMDD:n oire. Tämä voi johtua hormonien epätasapainosta ja päivällä koetusta voimakkaasta stressistä ja ahdistuneisuudesta.
Mitä enemmän stressiä ilmenee, sitä enemmän kortisolin määrä lisääntyy kehossasi.
- Kortisolin määrä nousee korkeimmilleen keskellä yötä, mikä häiritsee nukkumista, lääkäri Prudence Hall tuumaa.
Epäiletkö itselläsi PMDD:tä? Tee näin
Jos edellä olevat oireet kuulostavat tutuilta, suosittelee gynekologi Constance A. Young pitämään kirjaa oireista pidemmältä ajalta.
- Ala kirjaamaan ylös oireitasi, niiden voimakkuuksia ja kestoja, ja jatka tätä parin kuukautiskierron ajan.
Mikäli oireet toistuvat ja hallitsevat elämääsi, kannattaa sinun kääntyä lääkärin puoleen, sillä tavanomaisten PMS-oireiden sijaan saatat kärsiä kuukautisia edeltävästä oireyhtymästä. Tällöin pystyt saamaan oireyhtymään myös hoitoa.
Olemme uutisoineet aiemmin kahdesta tutkimuksesta, joista toisessa löydettiin yhteys kuukautisten alkamisiän ja pitkän ja terveen elämän välillä, kun taas toisessa havaittiin yhteys kuukautisten alkamisiän ja raskausdiabetesriskin välillä.
Lähde: Reader’s Digest
Lue myös: Mitä nainen ajattelee kuukautisten aikaan? Eeppinen listaus paljastaa
Lue myös: Siteille ja tamponeille uusi haastaja: Puikko, joka liimaa häpyhuulet yhteen!