Raju raskauspahoinvointi vei Nannan, 29, kahdeksi kuukaudeksi sänkyyn: "Pahimmillaan jouduin tiputukseen"
Voisitko kuvitella olevasi viikkoja pimeässä huoneessa, herkkänä oksentamaan pienestäkin hajusta tai liikkeestä? Viettäisit päivät keho kuivuneena nestehukasta, mutta kuitenkin niin pahoinvoivana, niin ettei mikään pysy kunnolla sisällä? Näin tamperelainen Nanna Valli on viettänyt suurimman osan raskausajastaan toista lasta odottaessaan.
Hyperemeesi on sairaus, josta moni ei tiedä yhtään mitään. Kuitenkin 1,2 prosenttia, eli noin 700 naista, kokee joka vuosi raskautensa aikana rajua, pitkäaikaista pahoinvointia. Yleensä pahoinvointi alkaa raskausviikoilla 4-6, ja suurimmalla osalla se helpottaa 21. raskausviikkoon mennessä.
- Minulla on 16. raskausviikko menossa, ja pikku hiljaa tämä kääntyy parempaan päin. Oksennan enää pari kertaa päivässä, Valli huokaa huojentuneen oloisena.
Pahimmillaan Valli oksensi kymmenen kertaa päivässä, eikä sisällä pysynyt edes vesi.
- Pahoinvointi ja kuvotus oli niin voimakasta, ettet pysty muuta kuin makaamaan pimeässä huoneessa sängyssä. Se on vähän kuin merisairautta, mutta pelkkä liikkuminen, tietyn ruoan miettiminen tai joku tietty haju voi laukaista oksennusrefleksin. Pahimmillaan meillä ei voinut laittaa kotona ruokaa, koska ruoan käry sai oksentamaan.
"Pahoinvointi vei toimintakyvyn"
Valli kuvailee sairautta voimia vieväksi ja lamaannuttavaksi kokemukseksi. Kotiaskareet ja viisivuotiaan Aaron-pojan huolehtiminen jäivät miehen harteille, koska hän ei kyennyt pariin kuukauteen muuta kuin makaamaan liikkumattomana sängyssä. Ensimmäistä lasta odottaessa pahoinvointi oli normaalilla tasolla, toisen raskauden kohdalla tuntemukset yllättivät hänet täysin.
- Pahoinvointi on ollut sillä tasolla, että se on vienyt täysin toimintakyvyn. Yleensä hyperemeesissä joutuu tiputukseen sairaalaan, koska ei voi syödä eikä juoda mitään. Minäkin jouduin tiputukseen, kun kaikki tuli ylös. Alkoi olla sen verran heikko olo. En ollut silloin pystynyt juomaan nesteitä pariin päivään, ja keho alkoi kuivua, muistelee Valli kuukauden takaista olotilaansa.
Valli sanoo, että pahimmillaan hyperemeesistä kärsivät joutuvat sairaalassa nenämahaletkuun, ja saattavat oksentaa sata kertaa päivässä. Siinä mielessä Valli kokee selvinneensä helpommalla.
Valli pitää tärkeänä, että tieto hyperemeesistä leviäisi mahdollisimman monelle ihmiselle. Terveydenhoitohenkilökuntakaan ei usein tiedä sairaudesta, minkä vuoksi odottavat äidit kokevat lääkärien taholta vähättelyä tilansa takia. Vallin mukaan hän tietää tapauksia, joissa äitejä on käännytetty päivystyksestä kotiin, koska pahoinvointia ei ole otettu tosissaan.
- Jatkuva pahoinvointi vaikutti myös mieleen, ja se on yleistä hyperemeesiä sairastaville naisille. Minullakin mieleen tuli masentuneita ajatuksia, koin paljon ahdistusta ja toivottomuutta. Se johtui siitä, että tauti eristi minut täysin normaalielämästäni. En voinut nähdä ystäviä ja käydä ulkona, koska joka paikassa vastaan tuli hajuja, jotka saattoivat laukaista pahoinvoinnin aallon, hän kertaa.
"Miehen tuki on ollut korvaamatonta"
Hyvinvointivalmentajana työskentelevä Valli on ollut koko raskautensa ajan sairaslomalla. Hän sanoo, ettei olisi ehkä jaksanut koettelemusta ilman miehensä tukea.
- Hän on osannut tukea ihanasti, täydellisesti. En olisi voinut parempaa toivoa. Hän on käynyt kaupassa ja hoitanut kotiin liittyviä asioita. Hän ei ole myöskään vähätellyt tilaani, vaan osannut sanoa oikeat asiat.
Tietoisuus hyperemeesistä on alkanut pikku hiljaa levitä. Jokin aika sitten perustettiin nettisivut Hyperemeesi ry:lle, jossa kerrotaan sairaudesta ihmisille. Facebookista löytyy lisäksi raskaana olevien naisten tukiryhmä, johon voit iittyä täältä.
Vallin mukaan tietoa suomenkielistä sairaudesta löytyy jo nyt enemmän kuin alkuvuodesta. Hän sanoo selvitelleensä itse omaa tilannettaan ja lukeneensa aiheesta englanninkielisiltä nettisivuilta, minkä jälkeen kertoi epäilyksistään lääkärissä. Hänen lääkärissä käynnistä saamansa kokemus oli positiivinen.
- Monella muulla näin ei ole, hän sanoo.
- Onneksi lääkäri oli samaa mieltä oman diagnoosini kanssa. Voin kuvitella, että on aika traumatisoivaa, jos omat ajatukset torjutaan täysin terveydenhoitohenkilökunnan taholta, ja lähetetään esimerkiksi kotiin pahoinvoivana. Silloin tuleva äiti voi mennä todella huonoon kuntoon, ennen kuin pääsee saamaan hoitoa.
Hyperemeesin tuntemuksia pystyy Vallin mukaan helpottamaan muutamilla asioilla. Jos kärsit itse rajusta raskausajan pahoinvoinnista tai sinulla on diagnosoitu hyperemeesi, kokeile näitä konsteja:
1. Pimeä raikas huone
"Minua auttoi mahdollisimman hämärä huone, jossa on raikas ilma. Vaikka olisi ollut pakkasta, niin parvekkeen ovi oli yötä päivää auki."
2. Hajujen vältteleminen
"Se, ettei valmistettu ruokaa kotona, ei tule niitä hajuja. Ja se, että jos kotona käy joku, niin hän ei saisi käyttää mitään hajuvesiä tai hajustettuja pesuaineita. Mahdollisimman hajuton ja mauton meininki auttaa."
3. Syö ruokaa, joka on helppo oksentaa
"Sain silloin alas vain muroja, jogurttia, mehujäitä ja kauramaitoa, mitkä eivät oikein maistu miltään. Yritin syödä sellaista ruokaa, mikä oli mahdollisimman helppo oksentaa. Se on hyvä vinkki naisille - ja myös se, että älä yritä syödä terveellisesti raskauden aikana, jos et pysty. Olen normaalisti ihminen, joka syö terveellisesti, esimerkiksi raakaruokaa. Pari kuukautta meni niin, etten voinut syödä mitään tuoretta ruokaa kuin jäisiä marjoja. Jos menee vain Kellogg'sin murot ja paahtoleipä, niin syö sitten niitä. Itseään ei kannata syyllistää. Pitää ymmärtää, että kyseessä on sairaus, jolle ei voi mitään. "
4. Muista, että vauvalla on kaikki hyvin
"Sekin on hyvä muistaa, että hyperemeesin aikana vauvalla on yleensä kaikki hyvin, mikäli äidin tila ei ole todella vakava. Vaikka oma olo olisi kaamea, vauva voi yleensä hyvin."
5. Todennäköisesti nukut huonosti
"Olen nukkunut koko raskauden ajan huonosti. Herään edelleen yöllä syömään, jotta paha olo ei yllättäisi."
6. Tukeudu muihin.
"En ennen pelännyt oksentamista, nykyään ajatus aiheuttaa pelkoa. Sanotaan, että vasta synnytyksen jälkeen tätä koko juttua lähtee käsittelemään. Siitä voi jäädä ahdistusta ja pelkotiloja. Olemme keskustelleet neuvolassa, että saan apua, jos tulee vaikeita oloja."
7. Ole itselle armollinen, olo voi aaltoilla.
"Kun pahin vaihe on ohi, jaksan nyt tehdä arjessa perusasiat. Makasin pari kuukautta sängyssä, ja olo oli fyysisesti heikko. Jaksan vielä pojan eskariin ja käydä kaupassa. Olo aaltoilee edelleen. Voi olla päiviä, jolloin oksennan vaan pari kertaa, ja joskus joudun makaamaan sängyssä koko päivän. Olen hyväksynyt asian."
Lue myös: Tutkijat: Raskaana saa sittenkin nauttia alkoholia