Riitele järkevästi parisuhteessa - 5 rakentavaa tapaa saada oma ääni kuuviin
Jokainen unelmoi täydellisestä parisuhteesta, jossa on pelkkää rakkautta, eikä yhtään riitoja. Tämä on kuitenkin fantasiaa, eikä kovin monen ihmisen kohdalla todellisuutta. Riiteleminen kumppanin kanssa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että suhde olisi ajautumassa kohti eroa.
Pariterapeutti Dan Statkinin mukaan riitelemistä ei kannata pelätä. Riidellessä kannattaa huomioida viisi asiaa, jotta tulet kommunikoineeksi kumppanillesi mahdollisimman selkeästi ja vaikuttavasti.
1. Riidelkää vastakkain
Vältelkää riitoja puhelimessa, tekstiviestien välityksellä tai autossa ajaessa. On tärkeää, että voitte katsoa toisianne silmiin riidan hetkellä, joten näette, miten kumppani voi. Usein puolison kasvoilta kuvastuu myös rakkautta, vaikka olisittekin eri mieltä asioista. Se estää riitaa riistäytymästä käsistä.
2. Kuuntele kumppania
Kuuntele, mitä kumppanisi sanoo sinulle ja lue myös hänen kehonkieltään. Kaikki eivät ole verbaalisesti lahjakkaita. Kasvojen ilmeistä voit myös päätellä osan hänen tunteistaan. Varmista, että todella kuuntelet kaikilla aisteillasi ja olet avoin kumppaniasi kohtaan.
3. Yritä ymmärtää, mistä käsin kumppanisi puhuu
Riidassa molemmat puolet uskovat olevansa oikeassa, ja kiistely syntyy erimielisyydestä. On kuitenkin tärkeää nähdä asiat toisenkin ihmisten näkökulmasta - muuten riitely vain jatkuu.
4. Älkää olko riidoissa liian kauaa
Vihaisena pysyminen ja stressaantyminen ei tee hyvää, kun tila kestää liian pitkään. Se ei tee hyvää keholle, mielelle tai ihmissuhteelle. Jos riita ei ota laantuakseen, ottakaa itsellenne aikaa ja muuttakaa puheenaihetta. Yritä muistuttaa sinua ja kumppaniasi jakamastanne rakkaudesta.
5. Älä koskaan jää hautomaan negatiivisia tunteita
Sanomme usein riidoissa asioita, joita kadumme. Emme välttämättä tarkoita pahoja asioita, joita suustamme lipsahtaa. Jos sinulle on käynyt näin, pyydä anteeksi. Jos kumppanisi on sanonut ikävästi, yritä antaa hänelle anteeksi. Yrittäkää jatkaa puhtaalta pöydältä eteenpäin, ettei vanhoja enää muistella, jos tulevaisuudessa tulee erimielisyyksiä.
Lue myös: Riitele kumppanisi kanssa oikein - vältä yhtä sanaa