Juotko samasta muovipullosta vettä? Vessanpytyssäkin on vähemmän bakteereja
Oletko sinäkin varannut esimerksi työpöydälle ennen limsaa tai makuvettä sisältäneen muovipullon, jota täytät sitä mukaa kuin se tyhjenee? Ei ehkä kannattaisi. Kierrätettäviä muovipulloja ei ole alkujaankaan valmistettu täytettäväksi uudelleen. Näin kesäisin esimerkiksi bakteerit lisääntyvät villisti pullossa, jota harvemmin ei veden täyttöjen välissä pestä.
Bakteerien lisäksi muovipullosta voi irrota veteen haitallisia kemikaaleja. Muoviteollisuus käyttää esimerkiksi muovin valmistusprosessissa bisfenolia A:ta, jonka on todettu vaikuttavan sukupuolihormoneihin. Muovipulloista löydetyt kemikaalit voivat vaikuttaa koko kehoon ovulaatiosta lähtien, valistaa asiantuntija Marilyn Glenville.
Bakteerit rakastavat lämmintä ja kosteaa kasvualustaa, ja muovipullo onkin niille otollinen paikka. Tutkimuksen mukaan urheilijoiden viikon verran käyttämistä pulloista löytyi pieneltä alueelta 900 000 bakteeria. Tämä on isompi määrä kuin suurimmassa osassa vessanpyttyjä.
Tutkimuksissa on myös selvinnyt, että 60 prosenttia löydetyistä bakteereista voi sairastuttaa ihmisen. Kierrätettävät pullot kannattaa yhden kerran jälkeen laittaa suosiolla kiertoon. Vesipulloksi suositellaan joko lasista tai teräksestä tehtyjä pulloja.
Lue myös: 23 kekseliästä tapaa jatkokäyttää muovipulloja – katso kuvasarja
Lähde: Independent