Kuva: Fotolia

5 yleistä, mutta täysin väärää uskomusta mielenterveysongelmista

10.10.2017 11:45 - Karoliina Kotala

Tänäkin päivänä mielenterveyden ongelmiin liittyy valtavasti harhaluuloja ja häpeää. Jotta kaikki uskaltaisivat puhua ääneen ongelmistaan, pitää ensin oikaista vääriä uskomuksia.

Masennus tai joku muu mielenterveyden ongelma voi koskettaa meistä ketä hyvänsä ja missä vaiheessa elämää hyvänsä. Aiheeseen liittyy myös useita vääriä uskomuksia, jotka ovat harmillisen yleisiä. Alla koottuna viisi yleistä väärää uskomusta, jotka on tärkeä oikaista:

Uskomus 1: Mielenterveyden ongelmat johtuvat ainakin osittain henkilön heikkoudesta tai epäonnistumisesta

Kuten fyysisiin terveysongelmiin, myös mielenterveyden ongelmiin löytyy useita vaikuttavia tekijöitä. Niihin voivat johtaa muun muassa traumaattiset kokemukset ja kemiallinen epätasapaino. Sen sijaan mielenterveyden ongelmat eivät ole sairastuneen vika tai heikkouden seuraus.

Uskomus 2: Mielenterveysongelmista kärsivät ovat arvaamattomia ja vaarallisia

Tutkimusten mukaan mielenterveysongelmat eivät lisää väkivaltaista käytöstä. Päinvastoin, mielenterveysongelmista kärsivät ihmiset joutuvat muita todennäköisemmin väkivallan urheiksi.

Uskomus 3: Mielenterveyden ongelmista kärsivät ovat ”hulluja”

Mielenterveyden ongelmat ovat erittäin yleisiä ja niihin tulisi suhtautua niiden vaatimalla vakavuudella. Jotta yhteiskunta suhtautuisi aiheeseen vakavasti, tulisi päästä eroon halventavista ja häpeää lisäävistä termeistä, kuten ”hullu”.

Uskomus 4: Toimelias ja iloinen ihminen ei voi kärsiä mielenterveyden ongelmista

Vaikka ihminen vaikuttaisi tehokkaalta ja aktiiviselta, voi hän silti kärsiä mielenterveyden ongelmista. Nykyään tarjolla on tehokkaita hoitomuotoja ja lääkityksiä, jotka mahdollistavat normaalin elämän. Osa ihmisistä myös haluaa salata ongelmansa lähipiiriltäänkin. Jos siis läheisesi avautuu sinulle mielenterveyden ongelmistaan, usko häntä ja tarjoa tukeasi.

Uskomus 5: Suurin osa mielenterveyden ongelmista kärsivistä paranevat ilman ulkopuolista apua

Apu mielenterveyden ongelmiin on nykyisin monipuolista ja tehokasta, mutta ensimmäinen askel on hakea apua. Yksin kärsiessä ongelmat usein vain pahenevat ja vaikka kuinka kokisi tekevänsä kaikki ”oikein”, voi tilanne vain pahentua. Jos siis kärsit mielenterveyden ongelmista, sinussa ei ole vikaa eikä syy ole sinun. Ei ole heikkouden merkki hakea apua, joten käänny ammattilaisten puoleen.

Lue myös: Lisää onnellisuuttasi töissä - 5 helppoa vinkkiä

Lue myös: Näköhäiriöitä, turvotusta tai kutinaa - Silmät kertovat yllättävän paljon terveydestäsi

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat