Arkipäiväiset tavat jotka saavat hampaasi kellastumaan - ethän sorru?
Suuhygienia on merkittävä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttämme. Sen takia olisi tärkeää muistaa kiinnittää päivittäin huomiota siihen, millä tavalla huollamme hampaitamme ja mitkä yllättävätkin seikat voivat vaikuttaa purukaluston värjäytymiseen.
Prevention-sivusto kysyi hammaslääkäreilta, mitkä arkipäiväiset tavat voivat saada hampaat näyttämään ikävän kellastuneilta.
6 tavallista syytä hampaiden kellastumiseen:
1. Käytät liikaa suuvettä tai suuvesi on liian hapanta hampaillesi. Liian hapan suuvesi voi aiheuttaa suun kuivumista, ja hammaslääkäri Harold Katzin mukaan kuivan suun olosuhteet ovat erittäin haasteellinen seikka hampaiden hyvinvoinnin kannalta.
2. Syöt liian suuria määriä happamia hedelmiä, vihanneksia tai muita ruoka-aineita. Tällaisia ovat esimerkiksi sitrushedelmät ja -mehut, tomaatit, ananas, etikka, hiilihapolliset juomat ja salaatinkastikkeet, jotka ovat etikkapohjaisia.
3. Juot runsaasti kahvia päivän aikana. Katz huomauttaa, että kahvin hörppiminen pitkin päivää altistaa hampaasi kellastumiselle. Koska hampaiden kiille on huokoista, kellastuneet tahrat voivat jämähtää hampaan pintaan tiukasti. Säännöllinen harjaus ja suun huuhtelu ehkäisevät kahvin juomisesta aiheutunutta värjäytymistä.
4. Olet tupakoitsija. Tupakkatuotteiden kemikaalit aiheuttavat hampaiden kellastumista, sillä ne tarttuvat helposti hampaan kiilteeseen, kertoo hammaslääkäri Katia Friedman. Huomioitavaa on myös se, mitä pidempään olet polttanut, sitä näkyvämmäksi kellastunut väri ajan myötä muuttuu.
5. Skippaat suuhygieniasta huolehtimisen. Friedman kertoo, että säännöllinen hampaiden harjaamisen ja lankaamisen unohtaminen voi aiheuttaa plakin kertymistä kiilteeseen. Plakki puolestaan aiheuttaa hampaan pinnan värjäytymistä ikävän kellertäväksi.
6. Harjaat hampaitasi liian kovaa. Kiinnitä hampaidenhoitorutiinissasi säännöllisyyden lisäksi huomiota myös siihen, kuinka voimakkaasti harjaat purukalustoasi.
- Kovaa painaminen ja nopea harjaava liike eivät tarkoita automaattisesti terveempää suuta, itseasiassa vaikutus voi olla juuri päinvastainen, huomauttaa hammaslääkäri Mazen Natour.
Lue myös: Juotko kahvia ja punaviiniä? Näin pidät silti hampaasi valkoisina
Lue myös: Huuhteletko suun heti hampaiden harjaamisen jälkeen? Ei kannattaisi
Lähde: Prevention