Terveyskysymykset, jotka sinun tulisi tiedustella äidiltäsi heti
Olet saattanut jo törmätä terveyskeskuksen vastaanotolla tai hammaslääkärissä kysymyksiin sukusi ja vanhempiesi terveydestä. Jotkut sairaudet voivat periytyä, joten sinun tulisi olla perillä siitä, millainen tilanne vanhemmillasi on.
Femina-julkaisu listasi kysymykset, jotka sinun tulisi tiedustella äidiltäsi mahdollisimman nopeasti.
1. Onko sinulla ollut sydänongelmia?
Sydänsairaudet tai lähisuvun sydänkohtaukset voivat kieliä siitä, että sinullakin on mahdollisesti perinnöllinen alttius sairastua niihin. Jos lähisuvussasi on ollut sydän- tai verisuonitauteja, tiedät, että esimerkiksi terveellisiin elämäntapoihin kannattaa kiinnittää entistä enemmän huomiota.
2. Millaiset kuukautiset tai vaihdevuodet sinulla oli?
Kyllä, kiusallinen kysymys, mutta kertoo paljon myös siitä, miten sinun kehosi tulee reagoimaan mahdollisesti vaihdevuosiin. Erityisesti kivuliaat kuukautiset voivat periytyä, joten jos äidilläsi on ollut kuukautisten kanssa ongelmia, se voi olla, että sinullakin tulee olemaan. Myös kuukautisten alkamisikä vaikuttaa jälkikasvuun. Jos äitisi kuukautiset alkoivat nuorena, mitä luultavimmin niin alkoivat sinunkin ja mahdollisesti tulevan jälkikasvusi.
Jos äidilläsi on ollut myös gynekologisia ongelmia, kuten monirakkulaiset munasarjat tai kystia, niistäkin olisi hyvä tietää, koska ne voivat vaikuttaa myös sinuun ja osaat varautua.
3. Oliko sinulla ongelmia synnytyksessä tai raskautumisessa?
Kukapa haluaisi puhua seksistä vanhempiensa kanssa, mutta kuten myös kuukautiset, niin myös raskautuminen ja synnytys voivat vaikuttaa perinnöllisesti. Jos äidilläsi on esimerkiksi kapea lantio ja sinä olet syntynyt keisarileikkauksen avulla, voi olla että sinunkin lantiosi on kapea, joka voi vaikuttaa omaan synnytykseesi.
4. Onko sinulla ikinä ollut syöpää?
Luultavimmin tietäisit, jos äidilläsi on ollut, mutta myös lähisuvun terveystilanne syövän kannalta on hyvä selvittää.
5. Oletko kärsinyt migreenistä?
Hyvin usein migreenistä kärsivien ihmisten vanhemmat ovat myös kärsineet siitä. Migreeniä esiintyy kolme kertaa useammin naisilla kuin miehillä. Sen tarkkaa syntyperää ei tiedetä, mutta perintötekijöillä tiedetään olevan vaikutusta.
Päänsärkykohtaukset aiheuttavat usein valoherkkyyttä, huonovointisuutta ja huimausta. Varsinkin aurallinen migreeni periytyy usein suvussa.
6. Onko sinulla iho-ongelmia?
Jos ihosi on rasvoittuva, saat luultavimmin kiittää siitä jompaa kumpaa vanhempaasi, mutta myös atooppinen iho on usein periytyvää. Myös ihotyyppi on linkittynyt perintötekijöihin. Voi olla, että ihosi esimerkiksi palaa helposti auringossa, jonka vuoksi se saattaa altistua herkemmin melanoomalle.
Lue myös: Lääkäri kumoaa yleisimmät terveysmyytit - uiminen täydellä mahalla ei aiheuta kramppeja
Lähde: Femina