Tunnetko olosi väsyneeksi, kipeäksi ja huonotuuliseksi? 5 ruokaa, joista voi löytyä apu
Huonotuulisuus, kärttyisyys, masennus, nivelkipu, heikko olo ja muun muassa kova hikoilu odottamattomissa tilanteissa ovat kaikki D-vitamiinin puutoksen oireita. Suomalaisten on hyvä nauttia D-vitamiinilisää etenkin pimeään talviaikaan, mutta vitamiinien ohella kannattaa katse kiinnittää myös omaan ruokavalioon.
Alla viisi tärkeää evästä, jotka sisältävät runsaasti D-vitamiinia ja joita on hyvä nauttia säännöllisesti:
Kala
Kala sisältää runsaasti D-vitamiinia, etenkin ankerias ja nahkiainen. Myös tutummat siika, silakka, ahven, muikku ja lohi ovat erinomaisia vaihtoehtoja. Kala-ateria kannattaakin nauttia kahdesti viikossa.
Kananmuna
Kananmuna sisältää D-vitamiinia ja on muutoinkin mainio eväs. Kananmunasta löytyy lähes kaikkea muuta vitamiineja paitsi C-vitamiineja.
Maksa
Maksa on harvalla viikoittainen herkku, mutta sitä kannattaa nauttia aina tilaisuuden tullen. Erityisesti sian ja naudan maksa sisältävät runsaasti D-vitamiinia.
Sienet
Sieniä kannattaa syksyn tullen kerätä pakkaseen talvea varten, sillä niissä on kasviperäistä D-vitamiinia runsaasti. Eniten D:tä sisältävät suppilovahverot. Lisäksi hyviä vaihtoehtoja ovat kantarellit ja kangasrousku.
Maitotuotteet
Suomessa D-vitamiinia lisätään automaattisesti maitotuotteisiin sekä rasvalevitteisiin, joten niitä nauttiessa karttuvat myös D-vitamiinivarastot.
Lue myös: Tiesitkö: 6 ihmistyyppiä, jotka kärsivät muita todennäköisemmin D-vitamiinivajeesta
Lähteet: Terveydeksi
Terveyskirjasto