Kuva: Shutterstock

Heräätkö hikisenä juhlimisen jälkeisenä aamuna? Asiantuntijat kertovat syyt ikävälle vaivalle

19.04.2019 14:15 - Milena Raappana

Alkoholi vaikuttaa muun muassa hermostoomme, jolloin lämmönsäätely häiriintyy.

Mikään ei ole pahempaa kuin herätä juhlimisen jälkeen huonovointisena. Paitsi ehkä huonovointisena ja hikisenä. Alkoholi nimittäin saa kehon hikoilemaan muutamastakin syystä.

Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Brigitte Zeitlinin mukaan alkoholi vaikuttaa hermostoomme, mikä taas vaikuttaa kehomme kykyyn säädellä lämpötilaa.

- Keho luulee, että on kuumaa, jolloin se luontaisesti yrittää jäähdyttää itseään hikoilemalla, Zeitlin sanoo.

Hikoilu kostean illan jälkeen liittyy myös sydän- ja verenkiertojärjestelmäämme.

- Alkoholi voi nopeuttaa sydämen sykettä tai sen epäsäännöllisyyttä, mikä aiheuttaa verisuonien laajenemista. Tällöin lämmin veri siirtyy lähemmäksi ihon pintaa, jolloin koko keho tuntuu lämpimämmältä ja alkaa hikoilla, kertoo tutkimus- ja kehittämispäällikkö Jenny Beth Kroplin.

Hikoilussa ainoa ongelma ei ole vain hikiset lakanat, vaan myös kehon kuivuminen. Alkoholi kuivattaa kehoa hikoilun lisäksi virtsaamisen ja oksentamisen kautta. Vaikka yleensä alkoholin nauttimisen jälkeen herää hikisenä, hereillä ololla ei ole vaikutusta asiaan. Hikoilu nukkuessa johtuu pelkästään siitä, että yleensä alkoholia juodaan illalla tai yöllä, jolloin kehon prosessointi ajoittuu nukkuma-aikaan.

Toki, jos esimerkiksi brunssilla nautiskelee mimosaa, on pidempi aika nesteyttää kehoa vedellä kuin yöaikaan alkoholia juodessa. Hikoilua voikin siis estää muistamalla juoda riittävästi vettä juhlimisen aikana. Zeitlin myös suosittelee käymään suihkussa ennen nukkumaanmenoa, mikä laskee kehon lämpötilaa.

Lue myös: Pinttyneet krapulamyytit kumottiin - oletko sinä vielä uskonut?

Lue myös: Milloin alkoholin juominen tulisi ehdottomasti jättää väliin? Katso paljastavat oireet

Lähde: Refinery29

Kilpailut

Uusimmat