Aina nälkä? 3 yllättävää syytä pohjattomalta tuntuvan vatsan taustalla
Esimerkiksi stressi, uupumus, yksipuolinen ruokavalio tai runsas treenaaminen saattavat saada ruokahalun kasvamaan normaalia suuremmaksi. Jos kuitenkin tiedät, ettei jatkuvasti vatsanpohjassa kurniva nälkä johdu yllämainituista syistä, on mahdollista, että arjessasi on seikkoja, joihin et ole tullut kiinnittäneeksi riittävästi huomiota.
Prevention-terveyssivusto haastatteli psykologi Susan Albersia ja tutkija Alexandra Sowaa, jotka listasivat yllättävät syyt jatkuvan nälän taustalla.
Näet liikaa ”ruokapornoa”
Jos vietät päivästäsi runsaasti aikaa Instagramissa ja näet jatkuvasti herkullisia ruokakuvia niin ravintola-annoksista kuin aamupalasmoothieistakin, on mahdollista, että kyseiset julkaisut ovat syy vatsanpohjassa kurnivaan nälkään.
Preventionin artikkelissa kerrotaan, että tutkijat ovat osoittaneet ruokakuvien voivan altistaa aivot tulkitsemaan nälän tunnetta. Syy tähän on yksinkertainen.
- Mitä enemmän alat ajatella ruuan tuomia aistimuksia, makua, tuoksuja, sitä enemmän haluat syödä sitä, Albers selittää ilmiötä.
Syöt kiireessä
Kalvavaa nälän tunnetta hillitsee ravitsevan aterian lisäksi se, että rauhoitat ruokailuhetken kiireettömäksi.
Eräs tutkimus osoitti, että naiset, jotka söivät välipalapatukan kiireessä, ottivat viisi kertaa enemmän kaloreita seuraavalla ateriallaan kuin ne, jotka söivät saman patukan kiirettä.
- Et pysty keskittymään syömiseen riittävästi, kun olet kiireessä, Albers muistuttaa.
Syöt ruuat väärässä järjestyksessä
Silläkin voi olla väliä, missä järjestyksessä syöt ruuan ateriallasi. Pieni tutkimus osoitti, että kun diabeteksesta kärsivät koehenkilöt söivät aterialla proteiinin lähteet ja vihannekset ennen yksinkertaisia hiilihydraatteja, insuliini- ja glukoositasot pysyivät huomattavasti matalammalla syömisen jälkeen. Vertailukohtana tutkimuksessa oli päinvastoin syöty ateria.
- Jos syöt matalaglykeemiset ruuat ensin, verensokeri ei heittele, etkä tunne itseäsi niin nälkäiseksi, Sowa selittää.
Matala glykemiaideksi on esimerkiksi kasviksilla ja kokojyväleivällä.
Lue myös: Kiljuva nälkä treenin jälkeen? 4 täyttävää välipalavaihtoehtoa, jotka edistävät myös palautumista
Lue myös: Jatkuva palelu, itkuisuus ja kiljuva nälkä - Salakavalat oireet paljastavat, että kärsit univajeesta
Lue myös: Ikäsi määrittää, miten sinun kannattaa syödä ja treenata - katso
Lähde: Prevention