Iskeekö päivittäin niin sanottu ruokakooma? Yleisen ilmiön voi yrittää selättää 5 konstilla
Aamupäivä on tehokas ja olet täynnä virtaa, kunnes lounaan mukana kaikki voimat tuntuvat humahtavan jonnekin vatsanpohjaan. Niin kutsuttu ruokakooma on ilmiönä tuttu monelle. Ruokailun jälkeen olo ei suinkaan ole virkistynyt, vaan päin vastoin täysin lamaantunut. Ruokakoomaankin purevat kuitenkin muutamat vinkit, joilla sitä voi yrittää ehkäistä.
Miten olla vaipumatta ruokakoomaan?
1. Huolehdi riittävästä unensaannista ja säännöllisestä unirytmistä. On tieteellisesti tutkittua, että univajeessa tunnemme heikemmin kylläisyyttä ja siksi tulemme syöneeksi enemmän. Univajeisena tai huonosti levänneenä kahmit siis huomaamattasi lautasellesi suurempia annoksia kuin todellisuudessa tarvitsisit.
2. Tarkastele annoskokoa. Annoskoko kannattaa tarkistaa, vaikka tuntisikin olonsa levänneeksi. Ruokakooma nimittäin iskee päälle voimakkaampana, jos tulet syöneeksi itsesi liian täyeen. Esimerkiksi ravintola-annokset ovat todennäköisesti isompia kuin, mitä kotona valitsisit lautasellesi.
3. Koon lisäksi sisältö merkitsee. Annoskoko helposti myös kasvaa huomaamatta, jos lautasella ei ole riittävästi täyttävää ja nälän tunnetta vievää proteiinia. Tällöin ruokaa tulee täyttyäkseen syöneeksi enemmän. Terveelliseen ruokavalioon kuitenkin kuuluvat myös esimerkiksi hiilihydraattien lähteet, joten niitä ei ole mitään syytä karsia kokonaan pois. Korkeahiilihydraattisen ruuan kaveriksi on vain syytä valita runsaasti myös proteiinia sekä tuoreita asioita.
4. Pysy liikkeessä. Ruokakoomaa huijatakseen ei tarvitse lähteä juoksulenkille eikä heti ruokailun jälkeen pidäkään, mutta jo kevyt käveleskely, rappusten nouseminen tai esimerkiksi seisaaltaan työskentely pitävät kehon aktiivisena ja ehkäisevät ruokakoomaan valahtamista.
5. Ajoita oikein. Jos huomaat, että voimasi joka tapauksessa laskevat aina lounaan jälkeen, yritä esimerkiksi syödä myöhäinen aamupala ja mahdollisesti vielä välipalaa ennen lounasta, jolloin saat lykättyä lounasta ja pidennettyä aamun produktiivista aikaa.
Lue myös: Miksi on koko ajan nälkä? 11 syytä, jotka kannattaa tarkistaa
Lue myös: Kolumni: Jätin kuukaudeksi punaisen lihan ja kanan - asiantuntija kommentoi havaintojani
Lähde: Women's Health