Mistä johtuu krapulainen olo, vaikka et ole juonut tippaakaan alkoholia? Tarkista 11 mahdollista syytä
1. Et juo riittävästi vettä. Nestehukka alkaa nopeasti näkyä samankaltaisena heikotuksena kuin krapula. Vettä on syytä muistaa tankata normaalia enemmän varsinkin urheilun jälkeen tai nestettä poistavia juomia kuten kahvia nautittuaan.
2. Kofeiiniöverit. Monenkaan keho ei kestä päivittäin muutamaa kahvikuppia enempää. Omaa kofeiinikestävyyttään kannattaa tarkailla ja rajoittaa kahvin lipittelyä, jos määrä tuntuu riistäytyvän käsistä. Liiallinen kofeiinin nauttiminen ei suinkaan enää piristä, vaan saa pään tokkuraiseksi.
3. Kahvilakko. Toisaalta myös kahvin juomisen lopettaminen tai raju vähentäminen voi hetkellisesti ilmetä kovinakin sivuoreina kuten kovana päänsärkynä, heikotuksena tai väsymyksenä. Keho kuitenkin tottuu uusiin rutiineihin ajan kanssa.
4. Olet tulossa kipeäksi. Heikkoa oloa selittävät tietenkin myös pitkä liuta erilaisia tauteja ja tartuntoja, jotka olet saattanut napata matkaasi. Jos huonon olon taustalta ei siis tunnu löytyvän mitään syytä, tarkkaile vointiasi ja hidasta tahtiasi ajoissa, etteivät oireet pahenisi.
5. Suolatasapaino heittelee. Hikoilun myötä elimistöstä poistuu myös suoloja, joten riittävän nesteytyksen lisäksi on syytä kiinnittää huomiota siihen, että muistaa syödä jotain suolaista. Tämä kannattaa urheilun lisäksi pitää mielessä myös esimerkiksi kuumina hellepäivinä.
6. Lääkitys. Syy heikkoon oloon voi löytyä myös jonkin käyttämäsi lääkkeen sivuvaikutuksista. Tällaisia voivat aiheuttaa esimerkiksi jotkin uni -tai allergialääkkeet. Sopivasta lääkityksestä pitää kuitenkin aina keskustella lääkärin kanssa, eikä mennä tekemään päätöksiä omin päin.
7. Univaje. Krapulainen olo voi syntyä vaikka illan aikana ei olisi nauttinut tippaakaan alkoholia, sillä lyhyt yöunet saavat monen olon automaattisesti pyörryttäväksi. Univaje saa myös helposti olon tuntumaan apealta tai ahdistuneelta, joten syy myös henkiseen huonoon oloon voi löytyä huonoista yöunista.
8. Anemia. Josks heikon olon taustalla voi olla jokin hoitoa vaativa tila, kuten anemia. Anemiassa tyypillisesti elimistö kärsii raudanpuutteesta tai erityisesti kasvisruokailijoilla B12-vitamiinin puutteesta. Mahdollinen anemia selviää kuitenkin vasta lääkärin vastaanotolla.
9. Raskaus. Jos kärsit selittämättömästä huonovointisuudesta ja raskauden mahdollisuus on olemassa, kannattaa sekin testillä tarkistaa.
10. Migreeni. Moni yhdistää migreenin päänsärkyyn, mutta se voi oireilla muinkin tavoin ja yleinen huonovointisuus voikin paljastua yhdeksi migreenin oireeksi.
11. Tarkista maksa ja munuaiset. Jos mitään muuta syytä ei elintavoista tunnu löytyvän ja pahoinvointi on jatkuvaa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, sillä syy voi piillä esimerkiksi jonkin sisäelimen vajaatoiminnassa.
Lue myös: MTV: Suolistosyöpiä yhdistää lähes aina jokin kolmesta oireesta - tunnista hälytysmerkit
Lue myös: 8 hälytysmerkkiä, joista tiedät, että treenaat liian kovaa
Lähde: Bustle