Kuva: Shutterstock

Lääkkeiden yhdistäminen DNA:han saattaa mullistaa lääketieteen - "Sopii vuoteen 2022"

06.04.2022 18:15 - Riia Frost

- Meidän täytyy siirtyä ”yksi lääke ja yksi annos sopii kaikille” -ajattelumallista henkilökohtaisempaan lähestymistapaan, Liverpoolin yliopiston professori Munir Pirmohamed toteaa.

Lääkkeiden tiedetään saattavan aiheuttaa sivuvaikutuksia, joilla voi harvinaisissa tapauksissa olla kohtalokkaat seuraamukset. BBC-julkaisun mukaan kehomme hienovaraisen toiminnan takia reagoimme lääkkeisiin eri tavalla, minkä takia jotkut lääkkeet saattavat olla täysin tehottomia tai jopa tappavia. Vaikka sivuvaikutukset kuulostavat harvinaisilta, The British Pharmacological Societyn professori Mark Caulfieldin mukaan väärän lääkkeen saaneista ihmisistä 99,5 prosenttia kokee vähintään yhden muutoksen geeniperimässään. 

Tämänkaltaiset vahingot voitaisiin välttää The British Pharmacological Societyn ja Royal College of Physician -yliopiston asiantuntijoiden mukaan geneettisten testien avulla. Niillä voitaisiin arvioida ennalta lääkkeiden vaikutusta kehossamme, mikä takaisi paremmin niiden turvallisuuden. Nämä testit voisivat olla saatavilla National Health Servicella jo ensi vuonna.

Geneettinen koodi eli DNA on ohjemanuaali kehomme toiminnasta ja geeniperimästämme. Lääkkeiden sovittaminen DNA:han tunnetaan käsitteenä farmakogenomiikaksi, jota käytetään asiantuntijoiden mukaan jo joihinkin lääkkeisiin, mutta ei tarpeeksi moneen.

Henkilökohtaisempi terveydenhuolto

Onko meillä tulevaisuudessa lääkkeitä, joissa ei olisi lainkaan sivuvaikutuksia? (kuva: Shutterstock)

Tutkijat tarkastelivat Britannian yli 100 eniten määrättyä lääkettä ja totesivat ihmiskunnalla olevan näistä jo neljäänkymmeneen tarvittava teknologia geneettistä tutkimusta varten.

Asiantuntijoilla on visio siitä, että nämä geneettiset testit voitaisiin aloittaa silloin, kun yksi näistä 40:stä lääkkeestä olisi määrätty potilaalle. Pitkällä ajanjaksolla tutkijoilla on tavoitteenaan aloittaa testit vielä aikaisemmin – mahdollisesti jo syntymän yhteydessä tai viimeistään osana rutiinitarkastusta potilaan ollessa 50-vuotias. Farmakogenomiikkaan tarvittaisiin ainoastaan potilaan veri- tai sylkinäyte.

Liverpoolin yliopiston professori Munir Pirmohamedin mukaan ikääntyessämme meille määrätään entistä enemmän lääkkeitä, jolloin on 70:n prosentin mahdollisuus, että 70 vuoden ikään mennessä ihmiselle on määrätty ainakin yksi lääke, johon potilaan geeniperimä vaikuttaa. Tämän välttääksemme, Pirmohamed ehdottaa lääkkeiden yksilöimistä, johon farmakogenomiikka auttaisi.

- Meidän täytyy siirtyä ”yksi lääke ja yksi annos sopii kaikille” -ajattelumallista henkilökohtaisempaan lähestymistapaan. Tässä tavassa potilaille annettaisiin oikea lääke oikealla annostuksella taataksemme sen tehokkuuden ja turvallisuuden, Pirmohamed toteaa.

- Se mitä teemme on viemässä lääketiedettä uudelle aikakaudelle, koska olemme kaikki yksilöitä ja reagoimme eri tavoilla lääkkeisiin, Pirmohamed lisää.

National Health Servicen puheenjohtaja David Prior on myös sitä mieltä, että lääkkeiden yhdistäminen DNA:han tulee mullistamaan lääetieteen.

- Se on tulevaisuus, ja sen avulla voimme luoda uuden, modernin ja henkilökohtaisemman terveydenhuoltojärjestelmän, joka sopii vuoteen 2022, Prior toteaa.

Farmakogenomiikkaan tarvittaisiin ainoastaan potilaan veri- tai sylkinäyte. (kuva: Shutterstock)

Lue myös: Aivohalvaus voi tulla salakavalasti - älä jätä huomiotta varoitusmerkkejä

Lue myös: Pähkinän kokoinen siemennestekone, johon useimmiten iskee peniksellisten syöpä - kaikki eturauhasesta

Lähteet: BBC

Kilpailut

Uusimmat