Milloin kannattaa aloittaa D-vitamiinin syönti kesän jälkeen?
Pikku hiljaa hiipuvien auringonsäteiden myötä kaipaa myös elimistön D-vitamiinivarasto hieman ulkopuolista avustusta.
D-vitamiinia varastoituu elimistöön kesän aikana, mutta se häviää jo muutamissa viikoissa. Terveystalon tiedotteen mukaan D-vitamiinin aloittaminen olisi voinut olla perusteltua jo syyskuussa, mutta siihen kannattaa tarttua viimeistään nyt. Vitamiinin syöntiä kannattaa jatkaa aina toukokuulle asti.
"Syyskuusta toukokuuhun aurinko on liian matalalla D-vitamiinin muodostukseen, joten vitamiinin riittävä saanti on taattava ruokavalion ja vitamiinilisien kautta", tiedotteessa kerrotaan.
Vaikka tiedossa olisi talvella etelän lomakin, ei sen kannata luulla pelastavan koko talven vitamiinivarastoja, muistuttaa puolestaan Yliopiston Apteekin tiedote.
"D-vitamiinivarastot hupenevat 1–2 kuukaudessa, ja pimeä aika kestää Suomessa 6 kuukautta. Aurinkolomalla tulisi käydä melko usein, jotta varastot riittäisivät talven yli", kommentoidaan tiedotteessa.
D-vitamiinia ympäri vuoden
On kuitenkin myös poikkeustapauksia, joissa D-vitamiinia on syytä syödä tauotta ympäri vuoden. Sitä suositellaan ainakin lapsille aina 18 vuoden ikään saakka, raskaana oleville ja imettäville sekä vanhuksille.
D-vitamiinia ei kuitenkaan kannata alkaa tankata runsaasti ikään kuin varmuuden vuoksi, vaan seurata purkin kyljessä olevaa saantisuositusta. Yliopiston Apteekin mukaan yliannostuskin on mahdollinen. Aikuiselle turvallinen päiväannos on 100 mikrogrammaa, jota ei tulisi ylittää.
Lue myös: Tiedätkö, paljonko kasviksia pitäisi syödä päivässä? Alle puolet suomalaisista syö tarpeeksi
Lähteet: Terveystalo, Yliopiston Apteekki