Milloin haavasta on syytä olla huolissaan? Poimi talteen vaaranpaikat ja hoitovinkit
Erityisesti kesällä, kun puuhastellaan paljon ulkona ja iho on paljaana, haavereilta voi olla vaikea välttyä. Osa naarmuista menee pelkällä laastarilla, mutta vaaranpaikat on myös syytä tunnistaa ajoissa välttääkseen ikävämmät seuraukset.
Duodecim Terveyskirjaston mukaan haavasta on aina ensiarvoisen tärkeää arvioida syvyys. Usein kotikonstit riittävät, mutta jos haava näyttää menneen syvälle, voi päivystysreissulle olla tarvetta. Haava pitäisi myös pystyä nopeasti peittämään jollakin puhtaalla siteellä, jotta sen saa suojattua bakteereilta paranemisvaiheessa.
Yleensä haavan puhdistukseen riittää pelkkä juokseva vesi. Haava tulee myös kuivata hyvin ennen siteen laittoa ja pitää alue kuivana muutoinkin, ettei haava pääse hautumaan kosteassa ja lämpimässä.
Ammattilaisen hoitoon on syytä hakeutua, jos haava on kooltaan suuri eli useiden senttimetrien pituinen tai haavan syntymisen yhteydessä ihon alle on päässyt myös paljon likaa. Myös tyrehtymätön verenvuoto on syy lähteä päivystykseen. Jos haavaan epäillään päätyneen vierasesine, joka ei ole itse poistettavissa, on myös silloin syytä kääntyä terveydenhuollon puoleen. Joskus ongelmia ilmenee tuoreiden haavojen sijaan myös vanhemmissa haavoissa, jotka saattavat esimerkiksi alkaa märkiä. Myös siinä tilanteessa lääkärin mielipide voi olla tarpeen.
Likaisiin haavoihin liittyy myös toisinaan pieni jäykkäkouristuksen riski. Haavoja on vaikea ennakoida, minkä vuoksi jäykkäkouristusrokote kannattaisi pitää aina voimassa. Tehosteannoksen ehtii käydä hakemassa vielä haavan syntyessä, jos toimii välittömästi.
Lue myös: Kärsitkö pahoista kuukautiskrampeista? Lievitä kipua 5 liikkeellä
Lue myös: Juuri nyt kaikki ympärillä pärskivät - miten erottaa allergia ja flunssa toisistaan?
Lue myös: Markkinoilta vedetään saippua, jossa voi piillä infektioriski
Lähde: Duodecim Terveyskirjasto