Kuva: Shutterstock

Uuden lastensairaalan potilas vaativaan toimenpiteeseen Itävaltaan - sikiölle tehtiin aorttaläpän pallolaajennus

01.06.2024 16:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Suomessa varhain kehittyviä aorttaläpän vaikeita ahtaumia löytyy sikiöaikana vain noin 2–4 vuoden välein, kertoo HUS.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedottaa, että Uuden lastensairaalan potilas lähetettiin harvinaiseen sikiön aorttaläpän pallolaajennushoitoon Keplerin yliopistolliseen lastensairaalaan Linziin Itävaltaan. 

Koska varhain kehittyvän aorttaläpän vaikean ahtauman hoito on haasteellista ja vaatii kokeneen tiimin, ei sikiöaikaista aorttaläpän pallolaajennusta tehdä Suomessa. 

HUS:in tiedottamassa tapauksessa Eurooppalainen yhteistyö mahdollisti vaativan toimenpiteen, jonka ansiosta lapsi välttyi sydänvialta. 

– Olemme jo muutama vuosi sitten varautuneet tällaisen tilan löytymiseen sikiökehityksen aikana ja sopineet yhteistyöstä Linzin lastensairaalan kanssa. Päätös hoidosta tehdään kahdenvälisen kuvakonsultaation pohjalta ja perheen kanssa yhdessä keskustellen, kertoo lastenkardiologi Olli Pitkänen-Argillander Uudesta lastensairaalasta tiedotteessa.

Suomessa varhain kehittyviä aorttaläpän vaikeita ahtaumia löytyy sikiöaikana vain noin 2–4 vuoden välein.

Aorttaläpän vaikea ahtauma voidaan todeta jo keskiraskauden sikiöseulonnassa. Näin varhain todettava sikiön aorttaläpän ahtautuma on harvinainen aorttaläpän kehityshäiriö, joka tyypillisesti pahenee raskauden edetessä ja voi johtaa sydämen vasemman kammion kasvun häiriintymiseen ja pahimmillaan yksikammioisen sydänvian kehittymiseen, kirjoittaa HUS tiedotteessa. 

– Sikiöaikana onnistuneesti tehty aorttaläpän pallolaajennushoito säästää lasta useilta sydänleikkauksilta elämän aikana ja lisää elämänlaatua. Hoito on myös erittäin kustannustehokasta, jos vaihtoehtona yksikammioisen sydänvian hoito ja seuranta tai myöhemmin mahdollisesti tarvittava sydämensiirto, sanoo Pitkänen-Argillander.

Sikiön aorttaläoän pallolaajennus on erittäin vaativa toimenpide. Sitä varten äiti nukutetaan ja anestesia varmistaa myös sikiön nukutuksen ja kivunhoidon toimenpiteen aikana.

HUS kertoo, että toimenpiteessä pallolaajennuskatetri viedään ultraäänikontrollissa toimenpideneulan ja niin kutsutun karan avulla äidin vatsanpeitteiden, kohdunseinämän ja sikiön rintakehän läpi vasempaan kammioon tarkasti aorttaläpän kohdalle. Tämän jälkeen hoitokatetrin päässä oleva pallo täytetään nesteellä ja paineella, mikä pakottaa aorttaläpän repeytymään haluttuun läpimittaan.

Sikiön aorttaläpän pallolaajennuksen jälkeen raskaus jatkuu yleensä normaalisti ja toimenpide joudutaan harvoin toistamaan.

Lue myös: Hellepäivissä piilee terveysriski - THL kertoo, miten suojaat itsesi kuumuudelta

Lue myös: Lupaava tutkimustulos - Alzheimerin tauti voidaan todeta varhaisessa vaiheessa helpolla kokeella

Lue myös: Veripalvelu etsii harvinaisen veriryhmän omaavia - vain murto-osa väestöstä luovuttaa

Lähde: HUS

Kilpailut

Uusimmat