Mielenterveyden hoitokäyntien määrässä korostuu yksi ryhmä
Mielenterveyden hoitokäynnit ovat yhä yleisimpiä nuorten,18-28-vuotiaiden keskuudessa, kertoo Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos THL tuoreessa raportissaan.
Vaikka nuoret käyttävät mielenterveyspalveluita eniten, ei THL:n ylilääkäri Outi Linnaranta ole sitä mieltä, että palvelut siltikään olisivat vielä riittävällä tasolla. Monet mielenterveyden diagnoosit tai oireet, jotka vasta myöhemmin osoittautuvat vakaviksi mielenterveyden ongelmiksi painottuvat juuri nuoruuteen ja vuosiin ennen 20 vuoden ikää. Tämän vuoksi juuri nuorille resurssien takaaminen on tärkeä.
- Nuoriin panostaminen mielenterveyden hoidossa on tarkoituksenmukaista ja kannattavaa, vaikkakaan tarjottava apu ei vielä ole riittävää. On varmistettava, että koko maassa on tarjota lasten ja nuorten arkeen riittävästi henkilöstöä auttamaan heitä matalalla kynnyksellä, toteaa ylilääkäri Outi Linnaranta THL:stä.
Edistystäkin tapahtuu
Positiivistakin kehitystä on kuitenkin tapahtunut. THL:n mukaan lasten ja nuorten mielenterveyden hoitoon tarkoitettujen matalan kynnyksen hoitomenetelmien saavutettavuus on Suomessa myös parantunut nopeasti viime vuosina.
Tällä hetkellä tutkitaan muun muassa vuorovaikutusohjannan vaikutuksia nuorten mielenterveyden hoidossa. Terapeuttisessa hoitomuodossa käsitellään ihmissuhteita ja elämäntapahtumia keskustelun ja harjoitusten avulla. Parhaillaan THL tutkii, miten vuorovaikutusohjannan tulokset vertautuvat tavanomaiseen hoitoon. Tulokset ovat alustavia, mutta rohkaisevia. Yli 1000 nuoren tutkimus jatkuu vielä ensi kevääseen saakka.
- Tulokset ovat alustavia, mutta tukevat vuorovaikutusohjannan tärkeää roolia nuorten palveluiden saatavuuden paranemisessa, Linnaranta jatkaa.
Lue myös: Nuorten lääkemyrkytykset ovat räjähdysmäisessä nousussa - huonosti voi erityisesti yksi ryhmä
Lähde: THL