Kuva: Shutterstock

Mistä sinilevän tunnistaa? Nämä 3 merkkiä kertovat, että vedessä on sinilevää

14.07.2024 15:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Sinilevä voi aiheuttaa ikäviä oireita sekä ihmisille että eläimille, eikä sen saastuttamassa vedessä kannata esimerkiksi uida.

Sinilevä on inhottava kesäinen riesa järvi- ja merialueilla. Sinilevä voi aiheuttaa esimerkiksi allergisia reaktioita, pahoinvointia, kuumetta, päänsärkyä, silmä- ja korvatulehduksia tai flunssan oireita. Myös eläimille sinilevä voi aiheuttaa ikäviä oireita ja pahimmassa tapauksessa jopa hengenvaaran. Yleensä oireet alkavat muutaman tunnin sisällä levälle altistumisen jälkeen. Ihmisen herkkyys sinilevälle on yksilöllistä.

Pinnalla lilluva epämääräinen levä voi nopeasti pilata uimareissun tai veden haun mökkisaunaa varten. Mutta mistä sinilevän oikein voi tunnistaa? Mistä tietää, ettei veteen kannata nyt koskea?

Näin tunnistat sinilevän

Sinilevä on väriltään sinivihreää tai vihreää, joskus myös kellertävää. Siitepöly ja sinilevä saatetaan toisinaan sekoittaa keskenään, mutta on hyvä muistaa, että siitepöly on aina keltaista tai kellanruskeaa, ei vihertävää. Siitepölyä löytyy yleensä myös aina muualtakin ympäristöstä kuin vain vedestä. 

Sinilevän voi värin lisäksi helposti tunnistaa siitä, ettei sitä yleensä pysty nostamaan vedestä esimerkiksi kepillä samalla tavalla kuin rihmamaisia leviä. Sinilevän koostumus on hiukkasmaista ja se hajoaa pieniksi hiukkasiksi nostettaessa. 

Sinilevän tunnistamiseen voi käyttää myös helppoa vesilasikonstia. Jos lasiin otetun veden levä nousee pinnalle, on mitä todennäköisimmin kyse sinilevästä. Jos mönjä taas jää vesilasin pohjalle, on kyse jostain muusta levästä.

Sinileväisessä vedessä ei tule uida, eikä sitä kannata käyttää ruoanlaitossa tai löylyvetenä.

Lue myös: Paloiko iho auringossa? Näistä merkeistä tiedät, että on aika mennä lääkäriin

Lue myös: Turun yliopiston tuore tutkimus tukee tietoa liikunnan vaikutuksesta syöpähoidoissa

Lue myös: Lähipäivinä allergiakartoille lävähtää uusi kiusankappale

Lähde: Vesi.fi, Terveystalo, Yle

Kilpailut

Uusimmat