Uusi lääke voisi pidentää naisten hedelmällisyysikää - alustavat tutkimustulokset lupaavia
Nyt tutkimuksissa oleva lääke voisi pidentää naisten hedelmällisyysikää noin viidellä vuodella.
Tutkimuksen johdossa ollut Yousin Suh Columbian yliopistosta pitää viiden vuoden tulosta täysin realistisena. Tutkimustulos on mullistava, sillä vastaavaa lääkettä ei ole markkinoilla.
- Tutkimuksen tulokset, ensimmäisinä ihmiskunnan historiassa, ovat todella innostavia. Tämä tarkoittaisi, että niillä joilla on ikään liittyviä hedelmällisyyden ongelmia, olisi nyt toivoa, jota heillä ei aiemmin ollut, Suh kommentoi The Guardianille.
Nyt tutkittava lääke rapamysiini on siitä poikkeuksellinen, että se hidastaisi munasolujen vähentymistä ja siten lykkäisi myös vaihdevuosia. Aikaisemmat lääkkeet ovat kyenneet vain vähentämään vaihdevuosien oireita, mutta eivät siirtämään niitä. Nainen menettää kuukausittain noin 50 munasolua, ja tutkimuksessa yritetäänkin vähentää määrää esimerkiksi 15 kuukaudessa, jolloin munasolut kestäisivät pidemmälle. Lääkkeellä voisi olla vaikutuksia tämän myötä myös kehon vanhenemiseen ylipäätään.
- Jos nainen ottaa rapamysiiniä kolmekymppisenä, kun munasolut alkavat vähetä, mutta oireita ei vielä ole, voivat he todella hidastaa koko ikääntymisprosessia, Suh jatkaa.
Lääkeaine ei ole tutkimuksessa myöskään aiheuttanut tutkittaville mitään sivuoireita. Jopa päinvastoin, tutkittavat naiset havaitsivat muitakin hyötyjä. Osa naisista söi lumepillereitä, mutta se osa, joka sai oikeaa lääkeainetta raportoi muun muassa parantuneesta ihon ja hiusten kunnosta sekä energiatason noususta.
Lääkettä käytetään jo nyt elinsiirtopotilailla, mutta sillä on havaittu olevan muitakin hyötyjä. Kuitenkin hedelmällisyystarkoituksissa annettu annos olisi huomattavasti pienempi, 5 milligrammaa päivässä kolmen kuukauden ajan, kun se elinsiirtopotilailla on peräti 13 milligrammaa.
Tällä hetkellä tutkittavina on 34 naista, jotka ovat iältään korkeintaan 35-vuotiaita. Yhteensä tutkimukseen tulee osallistumaan yli tuhat naista. Tutkimuksen tulokset valmistuvat kahdessa vuodessa, mutta sen jälkeen on luvassa vielä laajempia jatkotutkimuksia.
Lue myös: Syntyvyys oli viime vuonna ennätysalhaista - katso missä kokonaishedelmällisyysluku oli pienin
Lue myös: Syntyvyys laskee odotettuakin nopeammin - tilastossa myös toinen mielenkiintoinen nytkähdys
Lähde: The Guardian