Kuva: Shutterstock

Nuorten netinkäyttö saanut huolestuttavia piirteitä - erityisesti korostuvat tytöillä

21.08.2024 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tyttöjen ja poikien netinkäyttö eroaa yleensä jonkin verran toisistaan.

Nuorten liiallinen netinkäyttö on THL:n tietojen mukaan lisääntynyt vuosien 2017-2023 aikana. Haitallinen muutos korostui erityisesti tyttöjen netinkäytössä. Tyttöjen liiallinen netinkäyttö lähes kaksinkertaistui vuosien aikana, ja oli myös merkittävästi yleisempää kuin vastaavasti pojilla.

THL:n tutkimuspäällikkö Olli Kiviruusu arvelee, että erityisesti tyttöjen netinkäytön ongelmia voi selittää sekin, että tytöt ovat yleensä aktiivisempia sosiaalisessa mediassa. Pojat taas käyttävät aikaansa usein esimerkiksi pelaten, missä ei välttämättä juuri viime vuosina ole tapahtunut mitään ratkaisevaa muutosta, toisin kuin sosiaalisessa mediassa, joka valtaa koko ajan enemmän alaa.

- On vaikea antaa varmaa vastausta siihen, miksi juuri tytöillä liiallinen netinkäyttö on lisääntynyt voimakkaasti. Yksi mahdollinen syy on sosiaalisen median käytön lisääntyminen tytöillä. Vastaavasti pojilla pelaaminen on tavallisempi netinkäytön muoto ja siinä ei ehkä ole enää tapahtunut niin merkittävää kasvua, Kiviruusu pohtii tiedotteessa.

Monia seurannaisongelmia

Liiallinen netinkäyttö näyttää nuorilla olevan yhteydessä usein myös moniin vakaviin seurannaisongelmiin, kuten masennus- ja ahdistusoireiluun. Lisäksi liiallisen netinkäytön todettiin olevan yhteydessä vähäisempään liikunnan ja yöunen määrään.

Erityisesti tyttöjen lisääntyvistä mielenterveysongelmista on uutisoitu aiemminkin, ja Kiviruusu näkeekin mahdollisena, että näillä asioilla on syy-seuraussuhde toisiinsa. Toisaalta mitään varmoja johtopäätöksiä ei voida äkkiseltään ilman näyttöä vetää.

- Tulokset voivat viitata siihen, että liiallisen netinkäytön lisääntyminen voi olla yksi mahdollinen tekijä erityisesti tyttöjen lisääntyneiden mielenterveysongelmien taustalla. Toisaalta on muistettava, että tällaisessa yhteyksiä havainnoivassa tutkimuksessa ei voi vetää selkeitä johtopäätöksiä eri tekijöiden vaikutussuhteista tai vaikutusten suunnasta, Kiviruusu jatkaa.

Lisäksi liiallisen netinkäytön nähtiin tutkimuksissa heijastuvan myös esimerkiksi pärjäämiseen koulussa ja kykyyn oppia ja keskittyä. Toisaalta edellämainitut voivat kuitenkin myös johtua muista liiallisen netinkäytön haittavaikutuksista kuten liian vähäisestä unen määrästä.

- On syytä huomioida, että tutkitut hyvinvoinnin tekijät muodostavat monimutkaisten vaikutusten verkon. Esimerkiksi netinkäyttö voi vähentää nukkumiseen käytettyä aikaa, ja väsyneenä oppiminen ja sen vaatima keskittyminen ja tarkkaavaisuus kärsivät, Kiviruusu sanoo.

Tulokset käyvät ilmi THL:n tekemeistä, nuorten liiallisen netinkäytön kehitystä tarkastelevista tutkimuksista, joissa on käytetty aineistona Kouluterveyskyselyä.

Lue myös: Maksuton ehkäisy nuorille jatkuu lähes kaikkialla Suomessa

Lue myös: Mielenterveysongelmat yleistyvät erityisesti tytöillä - yhdellä ryhmällä kehitys kuitenkin posiitivista

Lue myös: Yle: Raaka ilmiö yleistyy lasten keskuudessa: "Siinä voi olla 50 lasta ympärillä, jotka osallistuvat"

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat