Kuva: Shutterstock

Alkoholin vuosittaiset kustannukset terveydenhuollolle ovat selvityksen mukaan järisyttävät

22.08.2024 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Määrään ei ole laskettu mukaan muita kustannuksia, joita alkoholinkäytön seurauksena syntyy esimerkiksi poliisille tai lastensuojelulle.

Alkoholin aiheuttamat kustannukset julkiselle terveydenhuollolle kohoavat vuosittain miljooniin euroihin.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaaman tuoreen selvityksen mukaan alkoholi voi aiheuttaa julkiselle terveydenhuollolle jopa 648 miljoonan euron kustannukset vuositasolla. Laskelma perustuu vuoden 2021 tilastoon, ja määrä on suhteutettu terveydenhuollon koko vuosikustannukseen, joka oli 12,9 miljardia euroa. 

Alkoholin vaikutus kuormittaa terveydenhuoltoa monin eri tavoin, sillä alkoholi voi olla tiettävästi taustatekijänä jopa 200 eri sairaudelle, minkä lisäksi se nostaa tapaturmariskiä. Suomessa alkoholikuolemia on noin 5 prosenttia kaikista kuolemantapauksista.

Yhä suuremmaksi alkoholin aiheuttamat kokonaiskustannukset yhteiskunnalle nousevat siinä tapauksessa, että lasketaan terveydenhuollon kulujen lisäksi mukaan myös alkoholin vuoksi menetetyt toimintakykyiset vuodet. Tällöin alkoholista aiheutuvat kustannukset nousevat selvityksen mukaan jopa 947 miljoonaan euroon.

Alkoholin aiheuttamissa kustannuksissa on myös eroja alueittain. Selvityksen mukaan eniten kustannuksia syntyy Helsingissä, sitten Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Selvityksessä huomioitiin vain kustannukset julkisen terveydenhuollon puolella, eikä siis yksityisessä terveydenhuollossa tai työterveydessä. Näiden lisäksi alkoholi aiheuttaa yhteiskunnalle kustannuksia myös sosiaalihuollon, lastensuojelun, poliisin ja tuomioistuimen kautta, joita ei myöskään laskettu selvityksessä mukaan.

Lue myös: Missä päin Suomea alkoholia kuluu eniten? THL:n raportti kertoo eroista alueiden välillä

Lue myös: Alkoholittomat siiderit testissä, yksi nousi ylitse muiden: "Tässä maistuu kesä"

Lähde: EHYT

Kilpailut

Uusimmat