Kuva: Shutterstock

Useita on altistunut Suomessa lääkkeille vastustuskykyiselle tuberkuloosille

06.09.2024 13:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tuberkuloosi ei aina ole tartuttava.

Raumalla useita henkilöitä on altistunut tuberkuloosille. Tämän hetken tietojen mukaan 13 henkilöä on altistunut tarttuvalle sekä monille lääkkeille vastustuskykyiselle keuhkotuberkuloosille.

Tartunnan saanut henkilö on työskennellyt Seaside Industry Parkin alueella aikana 1.7 – 14.8.2024, jolloin tartunnalle on altistunut yhteensä tämänhetkisten tietojen valossa 13 henkilöä. Heihin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Asiasta tiedottaa sivuillaan Satakunnan hyvinvointialue.

Näiden lisäksi muilla mahdollisesti kontaktissa olleilla henkilöillä tartuntariski on vähäinen. Tuberkuloosi vaatii yleensä jonkin ajan viettämisen samassa tilassa, jossa tartunta tapahtuu ilman välityksellä tartuttajan esimerkiksi puhuessa tai yskiessä. 

Lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosi mutkistaa tilannetta

Tuberkuloosi ei ole viruksista tarttuvimmasta päästä, eikä saatu tartunta myöskään välttämättä aiheuta sairautta. Osalla tuberkuloosi jää elimistöön ikään kuin lepotilaan, jolloin tartunnan saanut henkilö ei myöskään tartuta muita. Sairastumisriksi tartunnan jälkeen on suurin pienillä rokottamattomilla lapsilla, iäkkäillä sekä henkilöillä, joiden puolustuskyky on esimerkiksi toisen sairauden tai lääkityksen vuoksi alentunut.

Lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloosin eli MDR-TB:n kohdalla tilanne on kuitenkin kinkkisempi, sillä sitä ei nimensä mukaisesti voida hoitaa monilla tärkeimmillä lääkkeillä. Suomessa tapaukset ovat yleensä harvinaisia, mutta viime vuosina ne ovat olleet nousussa.

Lue myös: Tuhkarokkoaltistumiset lisääntyvät - nyt myös terveysasema tiedottaa mahdollisesta altistuksesta

Lue myös: Matkustitko tällä laivavuorolla? Matkustajalla todettu tuhkarokko

Lue myös: Muistitko hakea tämän rokotteen, jos olet 25-, 45- tai 65-vuotias? Tehosteesta ei tule muistutusta

Lue myös: Voisiko apinarokko levitä Euroopassa? Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus linjaa

Lähde: Satakunnan hyvinvointialue

Kilpailut

Uusimmat