Kuva: Shutterstock

Seksitautien esiintyvyys kasvussa – keskeisenä syynä yksi tunne

23.09.2024 18:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Häpeä ei ole tunteena vaarallinen, mutta se voi altistaa riskikäyttäytymiseen.

Seksitautien esiintyvyys on tilastojen mukaan kasvussa, kertoo Väestöliitto tiedotteessa. Väestöliiton mukaan myös harvinaisempaa seksitautia, tippuria, on todettu enenevissä määrin etenkin 15–19-vuotiailla tytöillä ja nuorilla naisilla. Suunta on liiton mukaan huolestuttava, varsinkin kun otetaan huomioon nykypäivän valinnanvara ehkäisymenetelmien välillä.

− On tärkeää, että nuori tutustuu kondomiin ja muihin ehkäisyvälineisiin etukäteen, vaikka ensimmäiseen seksikertaan olisi vielä aikaa. Ja että seksitautitesteihin pääsee nopeasti ja helposti. Tämä edellyttää myös sitä, että nuorille kerrotaan seksitautien testaamisen helppoudesta, maksuttomuudesta ja siitä, miten seksitautitesteihin pääsee, Väestöliiton asiantuntija Outi Danielsson sanoo.

Liitto nostaa yhdeksi keskeisimmäksi syyksi häpeän. Etenkin nuoret saattavat kokea häpeää ehkäisystä puhuttaessa. Tunne saattaa vaikuttaa esimerkiksi siihen, ettei ehkäisyn käytöstä uskalleta keskustella kumppanin kanssa ennen seksiä. Esimerkiksi kondomin pois jättämisen taustalla voi olla sen käytössä ilmenneet haasteet, jolloin käyttämättä jättäminen tuntuu helpommalta kuin asiasta puhuminen.

Häpeä ei jää vain nuorten väliseen keskusteluun. Myös terveydenhuollon vastaanotolla ei välttämättä uskalleta kertoa, jos ehkäisyä ei ole käytetty, koska nuori haluaa suojata itseään häväistyksi tulemiselta. Ääripään esimerkki on seksuaaliväkivaltaa kokeneet, jotka saattavat häpeän vuoksi jättää kertomatta tapahtuneesta.

Häpeä ei ole yksin nuorten asia. Myös opettajaa, terveydenhoitajaa tai huoltajaa voi hävettää ehkäisystä puhuminen nuoren kanssa. On kuitenkin aikuisten vastuulla tukea nuoria tunnistamaan tunteita sekä niiden vaikutuksia seksuaalikäyttäytymiseen.

Väestöliiton asiantuntija Viivi Sihvonen neuvookin, että häpeästä kannattaisi puhua osana kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta ja ehkäisyneuvontaa.

- Tutkimustulokset viittaavat siihen, että häpeällä ja itsetunnolla on merkittävä yhteys. Voidaankin pohtia, voivatko heikompi omanarvon tunne ja siihen liittyvä häpeä vaikuttaa heikentävästi siihen, miten ihminen huolehtii seksuaaliterveydestään, Sihvonen pohtii tiedotteessa.

Väestöliiton viisipäiväinen Kumita-kampanja käynnistyi tänään. Kampanja järjestetään jo 11. kertaa ja sen tavoitteena on auttaa ja tarjota tukea ja välineitä nimenomaisesti puhumiseen. 

Lue myös: Ikävä seksitauti lisääntyi rajusti Varsinais-Suomessa

Lähde: Väestöliitto

Kilpailut

Uusimmat