Kuva: Shutterstock

Mitkä ovat yleisimmät syyt sairauspoissaoloille? THL:n raportti paljastaa

02.10.2024 21:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Työterveyshuollossa kirjattiin viime vuonna kaikkiaan 1,8 miljoonaa työkyvyttömyysjaksoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan viime vuonna työterveyshuollossa kirjattiin 1,8 miljoonaa työkyvyttömyysjaksoa. Kaikkiaan sairauslomaa kirjattiin 674 000 henkilölle.

THL:n raportin mukaan eniten sairauspoissaoloja aiheuttivat akuutit ylähengitystieinfektiot, masennus, ahdistuneisuushäiriöt sekä selkäsäryt.

Työterveyshuollon palveluja käyttäneiden 25—64-vuotiaiden työllisten osuudet vaihtelivat hyvinvointialueittain 73 ja 88 prosentin välillä vuonna 2022.

- Alueiden välisiin eroihin väestön työterveyshuollon palvelujen käytössä vaikuttaa esimerkiksi alueen työllisyystilanne sekä erilaiset työstä aiheutuvat riskit ja työterveyspalvelujen tarjonta, toteaa THL:n erikoistutkija Markku Satokangas tiedotteessa. 

Vuonna 2023 työterveyshuollon palveluissa kävi 1,7 miljoonaa asiakasta. Tämä on noin 65 prosenttia kaikkien työllisten määrästä. 

THL:n julkaisemat uudet raportit pohjaavat perusterveydenhuollon hoitoilmoitusrekisterin (Avohilmo) tietoihin. Aiemmat THL:n raportit on nyt uudistettu ja täydennetty yhteistyössä THL:n ja Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden kanssa. 

- Pelkästään rekisterin tietoja tarkastelemalla työterveyshuollossa kirjattujen asiointien lukumäärät ovat viime vuosina lisääntyneet. Tämä kasvu ei välttämättä kuvaa todellista muutosta työterveyshuollossa, vaan johtuu paljolti siitä, että vasta viime vuosina työterveyshuollon palveluntuottajat ovat aloittaneet käyntitietojen toimitukset Avohilmoon ja aiempaa suurempi osa työterveyshuollon palveluntuottajista kirjaa tiedot tilastoinnin vaatimassa muodossa oikein. Osin käyntimäärien kasvu voi myös heijastella palvelujen käytön muutoksia korona-ajan jälkeen, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Kaisa Pyrhönen.

Lue myös: Liikuntakyky heikkeni nivel kerrallaan - hiljalleen etenevä sairaus oli vaikea havaita

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat