Kuva: SHUTTERSTOCK

Monia lääkkeitä saattaa voida pian ostaa myös apteekkien ulkopuolelta - ministeriöltä varovainen kannatus

03.10.2024 12:45 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Muutos voisi keventää kuluttajien taloudellisia kuluja.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on näyttänyt varovaista vihreää valoa hallitusohjelmassa olevalle esitykselle saada monet itsehoitolääkkeet myyntiin myös apteekkien ulkopuolelle.

Jos itsehoitolääkkeet olisivat saatavilla esimerkiksi ruokakaupoissa, se voisi helpottaa niiden saatavuutta sekä suomalaisten taloudellisia kustannuksia, mitä tulee lääkkeisiin. Itsehoitolääkkeiden myyminen muuallakin voisi esimerkiksi edistää hintakilpailua. Tässä tulisi kuitenkin huomioida tarkasti, ettei se kannusta lääkkeiden epätarkoituksenmukaiseen käyttöön.

Työryhmä edellyttää muutoinkin, että muutos tehtäisiin hallitusti ja ottaen huomioon, ettei lääkitysturvallisuus vaarannu. Esityksen laajuus vaatii myös vielä erikseen käsittelyä. 

- Hallitusohjelman mukaisesti yleisimmin käytettyjä itsehoitolääkkeitä vapautetaan apteekkien ulkopuoliseen myyntiin harkitusti ja lääketurvallisuus huomioiden. Esitys annetaan eduskunnalle syksyllä 2025. Sen laajuus ja sisältö tulevat poliittiseen päätöksentekoon tämän syksyn aikana. Selvityksen mukaankin ratkaistavia asioita ovat muun muassa etälääkeneuvonnan järjestäminen ja apteekkitalouden kokonaisuus, kommentoi Valtioneuvoston tiedotteessa sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Esityksessä on myös esimerkiksi yleisimpiä kipulääkkeitä eli ibuprofeeni ja parasetamoli, jotka on luokiteltu riskilääkeluokitukseen sekä lisäksi esimerkiksi keskitason riskin valmisteisiin kuuluvat jotkin flunssa- ja allergialääkkeet. Näiden myynti vaatii lääkeneuvontaa myyntikanavasta riippumatta, jolloin lääkeneuvonnan toteuttaminen pitäisi jotenkin mahdollistaa myös apteekkien ulkopuolella. Lisäksi tämä vaatisi myös muutoksia lainsäädäntöön, koska esimerkiksi keskitettyä etäneuvontapalvelua ei pystytä tällä hetkellä toteuttamaan. 

Lue myös: Mahdollisuus woltata lääkkeitä laajenee yhä suurempaan osaan Suomea

Lue myös: Tehokkaimmalla käytössä olevalla skitsofrenialääkkellä selvisi olevan vakavia haittavaikutuksia

Lue myös: Kaksi kolmesta suomalaisesta ostaisi lääkkeensä ruokakaupasta - taloushuolet näkyvät apteekeissa

Lähde: Valtioneuvosto

Kilpailut

Uusimmat