Kuva: Shutterstock

Norovirusta vastaan testataan rokotetta

23.10.2024 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Rokotetta testataan ihmisillä seuraavien parin vuoden aikana.

Norovirusta vastaan ollaan parhaillaan kehittämässä rokotetta, joka on edennyt jo testausvaiheeseen. Asiasta uutisoivat useat ulkomaiset mediat kuten Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä The Guardian.

Rokotetta testataan seuraavien kahden vuoden aikana yhteensä tuhansilla ihmisillä kuudessa eri maassa. Yhteensä rokotetestiin tulee osallistumaan nyt tehtävissä kokeissa jopa 25 000 ihmistä. Suurin osa rokotteen testaajista on yli 60-vuotiaita. 

Testattavan rokotteen on kehittänyt lääkevalmistaja Moderna, ja se on mRNA-rokote. Rokote sisältää kolmea eri noroviruksen kantaa tehokkaimman vastustuksen takaamiseksi. Myös muut lääkeyhtiöt kehittelevät parhaillaan vastaavia rokotteita.

Nyt tehtävissä kokeissa selvitetään muun muassa rokotteen mahdollisia haittavaikutuksia sekä sen antaman suojan tehokkuutta.

Norovirus aiheuttaa yleensä rajua vatsatautia, eikä sitä vastaan toistaiseksi ole ollut saatavilla luvallista rokotetta. Jos rokote todetaan tehokkaaksi, voisi se merkittävästi vähentää esimerkiksi sairaspoissaoloja töistä ja koulusta sekä loiventaa terveydenhuollon kuormitusta noroviruksesta johtuen. 

Lue myös: Tuliko käsivarsi kipeäksi rokotteen jälkeen? Tässä syy

Lue myös: Ruandassa aloitetaan rokotekokeilut pelättyä Marburg-virusta vastaan

Lähteet: The Guardian, BBC

Kilpailut

Uusimmat