Kuva: Shutterstock

Voiko samaa hammaslankainta käyttää useamman kerran? Asiantuntijahammaslääkäri kommentoi

25.01.2025 20:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Yleisesti ottaen hammaslanka on kertakäyttöinen väline, joka menee käytön jälkeen roskiin. Mutta entä hammaslankain?

Hammasvälien puhdistus on olennainen osa päivittäistä suunhoitoa, ja nykyisten suositusten mukaan hampaat tulisi langata kerran päivässä. Lankaus kannattaa tehdä ennen harjausta, sillä näin hammasväleistä poistetut bakteerit eivät jää vastaharjatuille hampaan pinnoille.

Hammasvälien puhdistamiseen on tarjolla erilaisia välineitä: perinteistä hammaslankaa, hammaslankaimia, joissa hammaslanka on kiinnitetty varsiosaan ja hammasväliharjoja.

Yleisesti ottaen hammaslanka on kertakäyttöinen väline, joka menee käytön jälkeen roskiin. Mutta entä hammaslankain? Voiko sitä käyttää useamman kerran?

Suomen Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Aija Hietala-Lenkkeri kertoo, että ei ole törmännyt tutkimuksiin, joissa olisi käsitelty periaatteessa kertakäyttöisiksi tarkoitettujen hammasvälien puhdistusvälineiden käyttöajan pidentämistä. Tästä syystä hän ei voi antaa virallista ohjetta tai suositusta siitä, kuinka usein lankain, lankaimen kärki tai hammasväliharja tulisi vaihtaa.

Hietala-Lenkkeri kuitenkin antaa karkean arvion siitä, mitä voi tapahtua, jos samaa välinettä käytetään useammin kuin kerran.

– Muutaman käyttökerran jälkeen väline on ensinnäkin menettänyt parhaan puhdistustehonsa ja pienet harjakset väkisinkin kuluvat ja taipuvat tai vääntyvät, ehkä katkeilevatkin, Hietala-Lenkkeri selventää. 

Hän jatkaa, että pidempään käytetty väline alkaa väistämättä kerätä bakteereja.

Jos hammaslankainta tai hammasväliharjaa on kuitenkin välttämätöntä käyttää useamman kerran, Hietala-Lenkkeri painottaa huolellista puhdistamista.

– On tärkeä pestä ja huuhdella väline huolellisesti käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja mielellään myös painella puhtaalla liinalla kuivaksi, jotta se ei viru kosteana ja oivallisena elatusalustana bakteereille käytön välillä. 

Uudelleenkäyttöä Hietala-Lenkkeri ei kuitenkaan voi tutkimusnäytön puutteen vuoksi suositella.

Lue myös: Kuuluuko hajulukon avaaminen osakkaalle vai taloyhtiölle? Suurin osa luulee väärin

Lue myös: Erika Vikmania pidetään UMK:n ennakkosuosikkina - mitä mieltä tästä on kilpakumppani Nelli Matula?

Lue myös: Tuleeko alumiinivuoka pestä, jotta sen voi laittaa metallinkeräykseen? Asiantuntijalta selkeä ohje

Kilpailut

Uusimmat