Tyhmät ihmiset ovat enemmän sairauslomalla?
Brittitutkijoiden mukaan nuoren henkilön älykkyydellä on suuri vaikutus siihen, miten paljon työura kärsii tulevaisuudessa sairastamisista. Tutkimuksessa oli mukana yli 23 000 ihmistä, joiden kognitiivista käyttäytymistä mitattiin joko vuonna 1946, 1958 tai 1970.
Vuoden 1946 ryhmässä 47 prosenttia niistä, jotka olivat nyt pitkäaikaisella sairauslomalla, oli ollut lapsuudessaan älykkyyttä mittaavassa taulukossa alimmassa ryhmässä. 13 prosenttia pitkäaikaisella sairauslomalla olevista oli ollut ylimmässä eli älykkäimmässä ryhmässä. Vuoden 1958 ryhmässä alemman älykkyysluokan sairauslomalaisia oli 41 ja vuoden 1970 ryhmässä 32 prosenttia.
Asiantuntijoiden mukaan sairauspoissaolojen vähentämisestä pitäisi seuraavaksi keskittyä myös kouluttamaan ihmisiä. Heikommat älylliset mahdollisuudet heikentävät ihmisen kykyjä siirtyä toisenlaisiin töihin. Tutkimuksessa annetaan esimerkki henkilöstä, jolla on vain vähän taitoja, joka joutuu pitkäaikaiselle sairauslomalle työläisammatista. Tällaisella henkilöllä on vähemmän vaihtoehtoja löytää vaihtoehtoista työtä, ja näin ihminen saattaa jäädä sairauslomalle pitkäksikin aikaa.
- Pitkäaikainen sairausloma on monimutkainen lopputulos, missä piilee runsaasti uusia terveysriskejä...Kognitiiviset kyvyt voivat vaikuttaa siihen, miten henkilöt ylläpitävät työllistymistään tai löytävät pian uusia työmahdollisuuksia, kun kohtaavat vaikeuksia, tutkimusryhmään kuulunut asiantuntija Max Henderson kertoo.
Todennäköisesti tutkimustulos ei kuitenkaan riitä siihen, että yleisesti voidaan pitkillä sairauslomilla olevia pitää tyhmempinä kuin terveitä työntekijöitä. Moni asia - muun muassa elämäntavat - vaikuttaa terveyteen, työuran jatkumiseen ja sairauspoissaolojen määrään.
Lähde: Telegraph